Az emberek mindig is megpróbáltak választ találni kérdéseikre, a jóslás az emberiséggel egyidős tevékenység. Majdnem minden kultúrában találkozhatunk olyan különböző módszerekkel, technikákkal és lehetőségekkel, amikkel az emberek bepillantást akartak nyerni közeli vagy távoli jövőjükbe.

Püthia_John CollierKezdetben az ember még teljes mértékben tudatában volt a természettől való totális függőségének, és létfontosságú volt számára, hogy értse a természet nyelvét. Az ember fokozatosan megtanult olvasni a természet jeleiből, amivel időben felkészülhetett az előtte álló eseményekre. Ez fontos lépés volt a tudatosodás felé.

Őseink számtalan jóslási technikája azt támasztja alá, hogy kapcsolatban álltak a nyilvánvalóan létező kozmikus renddel és egy transzcendes erővel.

Minden idők leghíresebb jóshelye a delphoi jósda volt. Különlegessége abban állt, hogy a kérdezőt is gondolkodásra, illetve önálló döntéshozatalra szólította fel. A jós megértésének egyik legfontosabb előfeltétele a tisztulás volt: a kérdezőnek először meg kellett tisztulnia.

Az elkövetkező napokban próbálja ön is megtisztítani a tudatát, és ahányszor csak belekezd valamibe, meditáljon egy kicsit. Ha nem csak arra figyelne, hogy saját maga, hanem hogy környezete, az önt körülvevő atmoszféra is megfelelő legyen, hanem vonja be környezetét megfelelő irányba állított, szeretetteljes tudatába. Ebben a tudatban nem csak puszta résztvevői leszünk az életnek, mert világossá válik számunkra, hogy mi is alakítói vagyunk.

Delphi

A jósda hét bölcsessége

Ismerd meg önmagad!

Ha megismerem saját magam, a célomat is felismerem. Ha ismerem a célomat, tudom az utamat, ha tudom az utamat, ismerem a lépéseket, ha ismerem a lépéseket, már csak meg kell tennem őket.

Minden mozgásban van (Panta rhei).

Minden pillanatban új helyzetben vagyunk. Semmi sem ugyanolyan, mint amilyen az előző pillanatban volt. Minden mozog, minden történik, minden változik.

Használd ki az időt (Carpe diem)!

Használd ki a napot, használd ki az életet. Ma is aktuális. Gondolkozzon el azon, hogyan használja ki a nap 24 óráját. Mennyi időt szán belőle önmagára? Mennyi időt pazarol el belőle egészen lényegtelen dolgokra? Nem szabad „elaprózzuk”magunkat, hanem a lényeges dolgokra kellene koncentrálnunk.

Minden a hiúságból ered.

Ez azt jelenti, hogy cselekedeteink nagy részét nem saját magunkért, hanem azért az énünkért tesszük, amivel azonosulunk.

Lassan siess!

Iktassunk be újra és újra szüneteket, amiket gondolkodásra szánunk. Olyan perceket, amikben visszatekintünk, mérleget vonunk, és megvizsgáljuk, önmagunk vagyunk-e.

Csak semmi túlzás!

Ha mindent mértékletesen teszünk, a helyes utat járjuk. Ilyenkor helyesek a tetteink, a sorsunk és az életünk. Minden helyes körülöttünk.

Senki sem térhet ki a sorsa elől.

Ezt a bölcsességet gyakran félreértik, és úgy fordítják le, hogy „senki sem menekülhet el a sorsa elől”. Ez azonban egy olyan hozzáálláshoz vezet, amiben mindent feladunk, és semmire sem törekszünk, mert úgy gondoljuk, hogy a sors mint megrendíthetetlen hatalom, ezt az életet rótta ránk. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy bármelyik pillanatban megváltoztathatjuk a sorsunkat.

 

A delphoi jósda hét bölcsességét egy mondatban foglalhatnánk össze:
Minden rejtély magától oldódik meg. Mindaz, ami történik velünk, általunk keletkezik.

Kurt Tepperwein: A boldogság törvényei

Előző cikkA démonbaba robbantotta fel a netet!
Következő cikkAz elhunyt apuka megjelent a gyermeke fotóján

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .