A dúla elmondja, miért jó az apás szülés!Egy kismama kérdezte:
Mi a véleményed az apás szülésről?
Mennyiben rontja meg a férj-feleség kapcsolatát, ha a férfi végignézi a felesége szenvedéseit?

Zsuzsa dúla válaszol:
A legcsodálatosabb élmény, az a pillanat amikor egy nő életében először a kezébe veheti a gyermekét. Ugyan ilyen felejthetetlen élmény ez, az apukának is.

10 éve még elképzelhetetlen volt, hogy az édesapa is ott legyen a szülésnél, segítse és támogassa a párját, kedvesét. Ma már teljesen természetes, ha egy apuka is ki szeretné venni a részét, jelenlétével lelkileg támogatni akarja vajúdó párját.

Vajon van-e előnye és hátránya annak, ha a vajúdó kismama párja is jelen van a nagy családi eseménynél? – ez a kérdés foglalkoztatja mostanában a kismamáimat. Többen is feltették nekem ezt a kérdést. Beszélgettem a várandós kismamáimmal, és van olyan, akinek a félelmei között szerepel, hogy más szemmel fog rá nézni a férje miután végignézte a vajúdás és a szülést, pontosabban, elveszti a szexuális érdeklődését irányában.

A dúla elmondja, miért jó az apás szülés!A vajúdás és szülés alatt az anyuka nem csak lelkileg, hanem testileg is kitárulkozik a szülőszobában, és ez sokkoló hatással lehet néhány leendő apuka számára. Én úgy gondolom nem lehet gond akkor, ha lelkileg felkészülnek mind a ketten a szülésre és elég nagy közöttük a lelki egyetértés. Legtöbb kismamában fel sem merül az a gondolat, hogy ez a közös szülés bármiféle negatív kihatással lehetne szex terén vagy esetleg a párkapcsolatukra.

Néhány kismamám, egy kicsit attól tart, vajon bírni fogja-e a látványt a kedvesük, de tudják, hogy egy ilyen élmény csak közelebb hozhatja őket egymáshoz.

Úgy gondolom, fontos, hogy kispapa azért legyen bent a párja mellett, mert részt szeretne venni a gyermeke megszületésének csodájában, ne pedig kényszerből.
Javaslom, hogy alaposan járják körbe ezt a témát, alaposan tárgyalják meg egymás között. Ha gondolják beszéljenek egy dúlával, szülésznővel vagy az orvossal erről, ők azok, akik megfelelő tanáccsal tudják ellátni mindkettőjüket. Nem hiszem hogy a pár kapcsolata hosszú távon működne, ha ráerőltetjük a párunkra, hogy vegyen részt a szülésen. Tanácsom, hogy tartsuk be az arany középutat, és mindenki a saját igényeinek megfelelően döntsön, tehát ha mindkét fél úgy gondolja, hogy apás szülés legyen, akkor nem lehet semmi gond.

Ha az kispapa úgy dönt, hogy nem szeretne ott lenni a párja mellett, vajúdás és szülés alatt, akkor a kismamának joga van ahhoz, hogy az általa megjelölt egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen. (Az 1998-ban életbe lépett egészségügyi törvény) – ez lehet dúla, lehet az egyik barátnője, vagy akár az édesanyja, anyósa is. A lényeg, hogy legyen vele valaki, aki mellet biztonságban és szeretetben érzi magát, aki segíti őt, és ha kell vajúdás alatt kapcsolatot tart a kórházi személyzettel.

Az apás szülés mellett szól az, hogy az anyukának szüksége lehet egy olyan ember jelenlétére is a szülőszobában, akit ismer és szeret. A leendő apuka ismeri a legjobban a párját, a vajúdó kismamát. Sokszor elég egy gondolat, elég egy nézés és tudja hogy mit szeretne a párja, mire van szüksége.

Az apa jelenlétére nem csak lelkileg, egy-egy kézfogással, kedves szóval segítheti gyermeke anyját, hanem akár az orvosnak vagy a szülésznőnek is segédkezhet bizonyos dolgokban. Például, figyelheti a fájások erősségét és sűrűségét mérő gépet, és ha az elérte az orvos által figyelendő mértéket, akkor szólt neki. A fájások alatt úgy segíthet a kismamának, ahogy azt igényli – simogatással, biztatással, és figyeli a légzéseket, a kitolási szaknál is aktív segítője lehet a kismamának.

Szerintem ami a legfontosabb érv, hogy az apa is legyen ott a gyermeke születésénél és így átélheti a világ legcsodálatosabb élményét azzal az asszonnyal, akit a világon mindenkinél jobban szeret.

Mint dúla, csak biztatni tudok minden kispapát, hogy ne szalasszák el ezt a csodálatos élményt.

Üdvözlettel
Zsuzsa dúla

 

  • Ha tetszett nyomj egy „tetszik”-et és oszd meg barátaiddal. Ha még nem követed a Zsuzsa dúla facebook oldalát, klikk ide >>> és lájkolj, hogy minden hasznos-érdekes dologról értesülj!
Előző cikkNagyon szeretnél anya lenni, de nem jön a baba?
Következő cikkEgy nő érdekes büntetést szabott ki nagyszájú gyerekének

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .