reb18A dúla végigkíséri az anyát a vajúdási folyamatban, fizikai és érzelmi támogatást nyújt neki, kényelmi intézkedésekre tesz javaslatot, valamint segítséget és javaslatokat biztosít a partner számára.

 • Amikor csak lehetséges, a dúla szülés előtti és utáni érzelmi támogatást biztosít, elmagyarázza és megbeszéli a különböző eljárásokat, folyamatokat,  beavatkozásokat, melyekről az anyának tudnia kell a jól informáltságon nyugvó döntés meghozatalához.
 • A dúla soha nem “írhat elő” semmiféle kezelést; minden információt és javaslatot a dúla szerepkörén belül azzal az előzetes kikötéssel kell megadnia, hogy mielőtt az anya bármilyen módszerről vagy beavatkozásról döntést  hozna  a dúla tanácsára, feltétlenül beszélje meg azt elsődleges gondozójával.

Támogatás:
– A  dúla, az anya szülési tervében foglalt kívánságok szerint, a prenatális és intrapartum megbeszélések  alkalmával úgy támogatja az anyát, hogy kérdések feltevésére, akaratának, óhajainak, aggodalmainak kifejezésére bátorítja kliensét.

 • A dúla segíti az anyát abban, hogy ha nem várt  események  történtek, (és ha szükséges), a  változásokat  beillesszék a szülési tervbe, továbbá elősegíti az anya és a gondozó közötti kommunikációt.
 • A kliensnek és a dúlának egyaránt tudatában kell lennie annak, hogy a támogató szerep nem foglalja magába a kliens nevében való nyilatkozást vagy döntéshozatalt. A támogató szerepet a leginkább a következők írják le: érzelmi, fizikai segítség; felvilágosítás; közvetítés vagy tárgyalás.

 • Átirányítás:
  Ha a kliensnek a dúla hatáskörén kívüli igényei, szükségletei lennének, át kell őt irányítani a megfelelő szakemberhez

  A gondozás folyamatossága:
  A  dúlának  kötelessége  olyan  helyettesről  gondoskodnia,  aki ellátja a kliense szükségleteit, arra az esetre, ha ő maga nem tudna részt venni a szülésnél. Amennyiben a dúla előre tudja, hogy nem fog tudni részt venni egy olyan kliens szülésénél, akivel már megállapodott, akkor erről írásban kell értesítenie  őt, és  ha  a kliens  úgy kívánja,  gondoskodnia kell  a helyettesítéséről.


  Elérhetőségeim:

  Web: http://zsuzsa-dula.hu
  Tanácsadás: – előzetes megbeszélés alapján
  Skype: zsuzsadula
  Dúla Hírfolyam: http://www.zsuzsa-dula.hu/fb-dula-hirfolyam/

  Megjegyzés:
  A dúla kompetenciáin belüli kérdésekre szívesen válaszolok. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a kérdés megválaszolása a szakterületemen kívül esik, a kérdezőt szakemberhez fogom irányítani!

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .