“A dúlák általában érett nők, akik
teljes szívből szeretnek nők lenni. A születés csodája a szívük
legmélyéig megérinti őket, és mindentől, ami a várandóssággal és
szüléssel kapcsolatos, újra és újra libabőrösek lesznek.” 

Doula (1)A görög eredetű „dúla” szó „anyát gondozó”-t jelent. Mi most ezt a szót használjuk egy tanult és tapasztalt szülést segítő személyre, aki a szülő nőnek és partnerének folyamatos érzelmi támogatást, fizikai komfortot, segítséget és információt nyújt a szülés előtt, alatt és közvetlen utána.
A szülési dúla:
– felismeri, hogy a szülés egy olyan életre szóló kulcsélmény, amire az anya élete végéig emlékezni fog,
– érti a szülés fiziológiáját és a vajúdó érzelmi szükségleteit,
– támogatja az anyát és partnerét, hogy felkészülhessenek a szülésre, és hogy véghezvigyék a szülési tervüket
– a vajúdó anya mellett áll a vajúdás teljes ideje alatt,

– érzelmi támogatást nyújt, kényelmi intézkedéseket foganatosít, objektív nézőpontot és segítséget biztosít az anyának, hogy az megkaphasson minden szükséges információt ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa,
– elősegíti a kommunikációt a vajúdó anya, a partnere és a kórházi gondviselők között,
– szerepe, hogy táplálja és védje az anya szülési emlékeit, élményeit…
A dúlák elfogadottsága a szülészeti osztályokon rohamosan növekszik, csak úgy, mint fontos hozzájárulásuk tényének elismerése is, a jobb szülési végeredményekhez és az anyák és babáik érzelmi jóllétéhez.
.

gyermekágyi dúla a gyermek születése után támogatja az újszülött családot.
A postpartum vagy gyermekágyi dúlák a gondozásban vesznek részt. A dúla feladata ez esetben a kismama segítése. Megtanítja a baba táplálására és gondozására, segíti a szoptatásban, akár mos, főz, takarít, hogy az anyuka a kicsire és önmagára koncentrálhasson. Támaszt nyújt az anya számára, ha fáradt és bátorítja, ha elbizonytalanodna.

A dúlák egyszerre több területen is képzik magukat, s így mindhárom feladatot ellátják. Magyarországon a legtöbb dúla részt vesz a várandós gondozásában, kíséri a párt a szülés alatt és a gyermekágyban is segít, ha szükség van rá.

A dúlákat megkülönböztetjük még, hogy hol kísérnek szülést. Ez lehet kórházban, születésházban és a pár otthonában is.

Nagyon elterjedt az a tévhit, hogy a dúla egyet jelent az otthonszüléssel. Fontos hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon a legtöbb dúla intézményi szüléseknél segít, s csupán a dúlák egy része kísér otthonszüléseket (is).

A dúla kiválasztásánál a legfontosabb szerepe a szimpátiának van. Hiszen ő a személyiségét viszi a szülőszobára a tudása mellett és ennek feltétlenül passzolnia kell a kismamához, Hozzátok, és a párhoz.

Zsuzsa dúla

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .