„Neveld úgy a fiad, hogy úriemberré váljon és neveld úgy a lányod, hogy ne érje be kevesebbel!”

De hogy is kell „tökéletes” férfit nevelni? Kell-e a már megszokott klisé szerint hogy márpedig édes fiam a férfiak nem sírnak, nem éreznek, nem törődnek?? Ma ezekkel a gondolatokkal ülök a gép előtt, és töprengek. Hisz nekem is van egy fiam, életem hajnalán többször voltam elfuserált pasik miatt padlón, s most hogy én kerültem abba a szerepbe hogy megmutathatom miből is lesz a cserebogár, elbizonytalanodtam.

Úgy gondolom fontos ha fiad van, tanítsd érzelmekre. Kisebbik gyermekem kisfiú, s büszkén mondhatom tele van velük. S szerintem ez így van jól. A férfi nem attól lesz férfi ha nem érez, s nem tudja az esetleges érzelmeit kimutatni. Mert bizony a fiúk is tele vannak emóciókkal. Sír, nevet, szeret, törődik, valamikor nagyon szomorú, s persze van mikor pont fordítva.

Ezeket a dolgokat már csak mi ronthatjuk el, szülők. Azzal hogy azt mondjuk neki, arra tanítjuk hogy miután férfi, nem sírhat mert egy síró férfi gyenge. Pedig mennyire nem így van…

Mennyire rátudunk felnőttként is csodálkozni, akár pályakezdő kapcsolatkeresőként, ha találunk egy „ normális” férfit. Aki kimeri mutatni az érzelmeit, aki harcolna értünk, aki fél elveszíteni. Aki érez.

S ha egy kisfiúnak mindig azt sulykoljuk hogy ne sírjon , és bizony minden helyzetben állja meg a helyét, akkor sosem fog segítséget kérni. Még akkor sem, ha felismeri, bizony nem jó ahogy csinálja.

Lehet hogy látjuk majd hogy baj van, nagy a baj, de akkor már nem fog sem segítséget kérni, sem pedig elmondani a problémát hiszen erre neveltük, hogy egyedül oldja meg.

A fiúk érzelmeiről, neveléséről, számomra etalonnak tartott Vekerdy Tamás is beszélt már, s erősen ajánlom olvasásra ezt a könyvét is, melyből adok egy kis ízelítőt.

„’Egy fiú nem sír!’ A legostobább kitételek egyike! Kutatások szerint a nők többek között azért élnek tovább, mert sírnak, vagyis fölengedik a felszínre az érzelmeiket, kiélik, átélik azokat, így le tudják vezetni a felgyűlő frusztrációt és feszültséget. A férfiak előbb halnak meg szívinfarktusban és rákban, mert ők ‘férfiasak’, vagyis mindent magukba fojtanak. Amikor tehát odavetjük egy síró kisfiúnak, hogy ‘anyámasszony katonája’, ‘kis pisis’, azzal tulajdonképpen azt mondtuk: ‘ne sírj, halj meg húsz évvel előbb’!
Férfiak, sírjatok!
Ez a legjobb tanács, amit adhatok.”
Részlet Dr. Vekerdy Tamás Belső szabadság című könyvéből