Manapság már többféle módszer van a gyermekek nevelésére, nem úgy, mint amikor mi voltunk gyerekek, hiszen akkor azt mondták, vannak engedékeny szülők, és vannak olyanok, akik vaskalappal irányítanak. Egy amerikai pszichológus szerint azonban hétféle formát lehet megkülönböztetni, a típusok közt mindenki magára ismerhet.

Hirdetés

post_69507_20111215103921

1. A megengedő

“A gyerekkor az ő világuk, hagyjuk őket kibontakozni” – akár ez is lehetne a mottója ennek a szülőtípusnak, ha valaki megkérdezné, milyen elvek alapján neveli a gyerekeket. Nagyon kevés a követelés, ritka a fegyelmezés, mivel ezeknek a szülőknek nincsenek túl nagy elvárásaik a gyermekeikkel szemben. Azokra a szülőkre jellemző ez a magatartás, akik inkább a gyerek barátai akarnak lenni, mintsem szülei. Konfliktuskerülők, de rendkívül gondoskodóak és kommunikatívak.

2. A határozott

Ez a fajta azt vallja, hogy amíg a gyerek az ő házában lakik, azt teszi, amit a szülője mond. Útmutatást, szabályokat állítanak fel, és szigorúan ragaszkodnak aszerint is élni, ahogyan azt előírták. Előfordulhat azonban, hogy a gyerek nem tud megfelelni az elvárásoknak, ilyenkor a szülő megenyhül, és segít, hogy újra a jó mederbe tudja terelni a gyermeket. Rámenős, magabiztos, de nem korlátozó a fegyelmezésük. Előtérbe kerül a támogatás, a büntetés pedig ritka.

3. A helikopter

Ezek a szülők rendszerint folyamatosan beleavatkoznak a gyerek életébe, ami csecsemőkorban és kisgyermekkorban még ugyan biztonságot nyújt, később, tinédzserkorban viszont már inkább kényelmetlen a gyereknek, és visszaüt. Az ilyen gyerekek többnyire szüleiktől függnek később is, ők tartják el őket még akkor is, mikor már keresőképesek.

erositi-szulo-gyermek-koteleket

4. Kötődő nevelés

A kötődő szülők legjellemzőbb tulajdonsága, hogy azonnal reagálnak a gyermek igényeire, érzékenyek, és érzelmileg is folyamatosan elérhetők. Az ölelés, a puszi, a testi kontakt nagyon fontos a család életében.
A kötődéses nevelés hívei között gyakori az otthonszülés, hiszen szeretnék minél bensőségesebben megélni már a születés pillanatát is.

5. Ösztönös

Ez a módszer arra épül, hogy az anya képes ösztönből nevelni egy gyermeket, a “zsigereiben érzi”, mit hogyan kell tenni. Ez főként a gyermekkorból hozott tapasztalatokra építkezik, a szülő saját emlékekre hagyatkozva nevel, és nem tulajdonít jelentőséget a szakirodalomnak. A követendő példa az, ahogyan őt is nevelték.

letöltés (28)

6. Érdektelen

Ez a legrosszabb, ami egy gyerekkel megtörténhet. A szülők nemtörődömsége, érdektelensége a nevelés iránt hatalmas problémákhoz vezet minden tekintetben. A legszükségesebb alapokat biztosítja csupán a kicsinek, akinek gyakran magatartási problémái vannak, félénk, visszahúzódó, vagy éppenséggel agresszív, és általánosan rossz tanulók.

7. A tekintélyt parancsoló

Ez a fajta nevelés gyakorlatilag totális diktatúra. Csak az megengedhető a gyermek számára, amit a szülők írnak elő. Ez a módszer azonban az esetek többségében nem célravezető, hiszen a gyermek nincs tudatában annak, mit miért kell csinálnia, és szüleit sem kérdőjelezheti meg, mert az büntetést von maga után.
Nyilván, nem kell elmagyarázni, mi ennek a következménye…

Hirdetés