A mai rohanó világunkban az időt az ajándékokkal igyekszünk pótolni a gyermekünk felé. Holott az együtt töltött idő- akkor is, ha az csak a fürdés utáni időszakra vonatkozik – többet ér, mint bármelyik játszóház. Íme az anyák tízparancsolata, melyet egyre kevésbé tartunk be, pedig ezektől lesznek érző emberek a gyerekeinkből.

Hirdetés

A gyermeknevelés tízparancsolata!

  1. Mindennap éreztesd vele, hogy szereted! Ez épp annyira kell a gyermekek lelkének, mint a testüknek az élelem.
  2. Ne ajándékokkal halmozd el, hanem az időddel! Ülj le vele, játssz vele. Mesélj. A rád néző csillogó szempár mindent elárul majd.
  3. Adj neki élményt, hogy megtapasztalhassa az életet! Beszélgess vele, hogy tapasztalatait ő is megoszthassa. Nem is hinnéd, mennyit fejlődik, ha kommunikáltok.
  4. Bátorítsd, hogy ne adja fel. Hogy kipróbáljon új dolgokat. Biztasd, hogy szerezzen barátokat, és engedd, hogy egyedül játsszon és alkosson.
  5. Minden gyermek egyedi, és utánozhatatlan. Ne hasonlítsd máshoz. Hagyd fejlődni, tanítsd a jóra.
  6. Mutasd meg neki, mi a felelősségtudat! Akkor is dicsérd, ha valami nem sikerül, pedig ő mindent beleadott. A kudarcot tanulságképp élje meg, egy lehetőséget arra, hogy újra megpróbálja.
  7. Soha ne mondd neki, hogy nem szereted, még akkor se, ha rossz fát tett a tűzre. Lehet, hogy nem tetszik a viselkedése, de magyarázd el neki, mit tegyen másképp.
  8. Képezd magad annyira, hogy a gyermeked korának és jellemének megfelelő, vagy éppen ellentmondó jelenségeket észrevedd.
  9. Vésd az eszedbe, a gyermek nem egy kicsi felnőtt. Nem biztos, hogy elsőre megérti, amit mondasz neki. A szülők egyik legfontosabb jellemvonása a türelem.
  10. Ne felejtsd el, gyermeked feltétel nélkül szeret. Te is tégy ugyanígy, hiszen hálát adhatsz az égnek, hogy téged választott.
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..