A gyógyszer és az egészségügy az életünk részét képezi. A gyógyszer mely számos család életét nyomorította meg!Az orvosokban és a tablettákban pedig minden körülmény között megbízunk. Hiszen kismamaként mi a legmegnyugtatóbb számodra? Amikor egy orvos végre véleményezi az esetleges problémádat és esetleg felírja a megoldást. Ilyen esetben meg sem fordul a fejedben az, hogy az adott gyógyszer árthat a babádnak.

Hirdetés

Sajnos nem volt ez mindig így. Az 50-es években került forgalomba a Contergan nevű nyugtató, melyet egy német cég fejlesztett ki.  A hatóanyagai közt szerepelt a thalidomid is.

A gyógyszer mely számos család életét nyomorította meg!Ezt a gyógyszert kifejezetten kismamáknak ajánlották a terhesség korai szakaszában a reggeli rosszullétek elkerülése végett. A forgalomba kerülés után számos újszülött jött a világra végtagok nélkül.

A gyógyszer és a fejlődési rendellenességek kapcsolatát nem vették észre azonnal a kutatók. Így csak 1961-ben vonták ki a forgalomból ezt a tablettát. Sajnos az ezt megelőző évek alatt hihetetlenül sok végtaghiányos, fejlődési rendellenességes, idegrendszeri károsodással született baba látta meg a napvilágot.

A visszavonás után döbbenetes titokra derült fény. A gyártó cég tudott a mellékhatásokról ennek eltitkolása végett pedig szándékosan hamis információkat szivárogtatott ki a tablettáról. A mellékhatásait eltitkolta. Tehát tudták mit okoz a gyógyszer mégis évekig piacon tartották.

A gyógyszer mely számos család életét nyomorította meg!Most 60 évvel később még mindig sokan emlékeznek erre az időszakra. A mai viszonyok között azonban ilyen esetek már nem fordulhatnak elő. Hiszen ma már hivatalos állami engedélyezéshez kötött a gyógyszerek forgalomba kerülése.

A Contergan-t tulajdonképpen a kismamákon tesztelték. Ez a tragédia indította el a gyógyszerkutatások fokozottabb ellenőrzését.

Tény, hogy minden tragédia után nagyfokú szabályozás és rendszer változtatás jön létre. Azonban ma is szedünk olyan gyógyszereket- pl. lombik programok kapcsán – amiről nem tudhatjuk milyen mellékhatásokat váltanak ki majd 30-40 év múlva a szervezetből. A modern tudomány számtalan megoldást talált már a meddő családok megsegítésére. Azonban az utóhatásokat nem ismerjük. Az majd az elkövetkező évtizedek rejtélye lesz.

Hirdetés