Fotografía de Alejandro Gallardo

Hirdetés

A történet Chilében játszódik, ahol hihetetlen magas a bűnözés a nemi erőszak. Az abortusz pedig illegális. A megalázott, sokszor brutálisan megkínzott nők – nem elég a fájdalom, amit elviselnek- sokszor titokban, „sintérek” keze alá fekszenek, hogy a babájukat elvegyék tőlük. Akinek ez nem sikerül, azok közül sokan megszülik ugyan a gyermeket, majd eldobják- gyakran a szeméttelepen.

A fiatal anyák sokszor azt a megoldást választják, hogy hazudnak, azt mondják halva született gyermekük, mert így nem kapnak büntetést.

Az elmúlt tizenkét évét annak szentelte egy nő, hogy elhagyott gyerekeknek biztosítson megfelelő temetést.

Bernarda Gallardo 2003-ban olvasott egy történetet a helyi lapban, amiben az állt, hogy egy csecsemőt találtak egy fekete zsákba csomagolva a szeméttelepen. A szörnyű hír láttán megfogalmazódott benne egy ötlet, hogy ilyen ne fordulhasson elő, a cikk teljesen megváltoztatta az életét. Tizenhat éves volt, amikor őt magát is megerőszakolták, de ő a “szerencsésebbek” közé tartozott, mivel családi segítséggel fel tudta nevelni lányát. Rengetegszer eszébe jutott, hogy ha nem kap támogatást, ő is olyan anyává válhatott volna, mint akár a kis Aurora anyukája.

Fotografía de Alejandro Gallardo

„ A gyermekeit ápolja, félti a szülő, ha meghalnak az a minimum, hogy szép koporsóba tegyük őket és megkaphassák a végtisztességet.”- nyilatkozta a nő

Egy családtag nem válhat emberi hulladékká, és ezt szerencsére megértették az orvosi tisztviselők is, akiktől engedélyt kért, hogy a gyerekek testét megkaphassa. A chilei törvények szerint, ha egy halott gyerekről nem lehet tudni, honnan származik, vagy azt, hogy élve született-e, akkor orvosi hulladékként kezelik és kidobják.

Persze ez nem ment ilyen könnyen, nagyon hosszú procedúra volt, míg a nő elérte célját. Ehhez örökbe kellett fogadni a halott kislányt, akit a szemét között találtak. A bíróság értetlenül állt az eset előtt, de Bernarda vágya teljesült, meggyőzte a bírót és az embereket, eltemethette a kicsit. A szertartásra, amit az általa Aurora névre keresztelt kislánynak szervezett, ötszáz ember ment el.

A fotók forrása: Fotografía de Alejandro Gallardo

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..