A jutalmazás egy gyermeknél nagyon fontos alappillére a nevelésnek, ami nem csak előreviszi a fejlődést, (mivel a gyermek késztetést érez arra, hogy megtegyen valamit), hanem érzelmileg is jó hatással van a csemetére, és motiválja őt.

Hirdetés

A jutalmazásnak három nagy csoportja van, nagyon fontos, hogy a verbális és a külső jutalmazás együtt járjon a nonverbális jutalmazási formával.
A jutalmazás nem más, mint pozitív megerősítés.

A szakemberek azt mondják, ha jól viselkedik a gyerek, ha megtesz valamit, akkor azonnal jutalmazzuk meg, hiszen ő még nem képes a késleltetésre, azaz minél később kap valamiért jutalmat, annál nehezebb neki feldolgozni a viselkedés és a jutalmazás közti összefüggést.

Nonverbális

Ebbe a körbe tartozik a mosoly, a gesztus, figyelem, és a tekintet. Gyakran a szülő úgy érzi, ezek jelentéktelenek, pedig ezek a legfontosabbak. A gyermek ekkor úgy érzi, a szülő elégedett, és ez jóérzéssel tölti el.

Verbális

Lényege, hogy szóban erősítsük meg a gyermekünket, megdicsérjük őt. A szakavatottak azt mondják, nagy a felelősség, mit mondunk (és mikor), hiszen a gyermek a szülő szavaira a legfogékonyabb.

Külső

Az iskolában piros pontokat, jó jegyeket kapnak a gyerekek egy-egy jól sikerült feladat után. Az óvodában csillagot, matricát gyűjthetnek. A szülő pedig játékot, édességet vesz.
Azt gondolhatjuk, ez a fajta jutalmazás nem vezet jóra, mert vannak olyan szülők, akik csak ezt a fajta jutalmazást gyakorolják, emiatt a gyermek elveszítheti a kontrollt, és követelőző lesz, nem fogja felmérni a pénz értékét. Azonban, ha okosan alkalmazzuk a külső jutalmazást, és a fentebb ajánlottat figyelembe vesszük, hogy nonverbális jutalmazás is kísérje, nem lesz probléma.

Hirdetés