kisajkak tisztítása
A kép illusztráció

A fiúk fityma letapadásáról már volt szó, de a lányoknál is oda kell figyelni az kisajkak állapotára.

A kislányok kisajkainak összetapadása

 

Ellentétben a fiúk „letapadásával”, ez az állapot nem veleszületett. Lányoknál a kisajkak összetapadása néhány hónapos korban fordulhat elő először, leggyakoribb kisgyermekkorban, de akár egészen a kamaszkorig találkozhatunk vele. Kialakulásában részben az alacsony ösztrogénszint (újszülöttekben az anyai ösztrogén még jelen van, serdülőknél pedig már van saját hormontermelés), részben a nem megfelelő higiéné játszik szerepet: egy enyhe gyulladás miatt a hormonálisan éretlen kisajkak összetapadhatnak.

Az összetapadás veszélyes lehet, hisz mögötte megmaradhat a vizelet, egy gyulladáshoz, húgyúti fertőzéshez vezethet.

Megelőzés

 • Kislányoknál is fürdésnél húzzuk szét az ajkakat, – nem csípő mosdókrémmel, vagy csak vízzel mossuk át az ajkak közti részt is, hisz ott váladék is lehet – a rendes tisztálkodás végett.
 • Pelenkázásnál is ellenőrizzük az állapotukat. Azonban vigyázzunk hintőpor, kenőcs ne kerüljön erre a területre. Ha a gyermek már önállóan mosakszik, tanítsuk meg a helyes tisztálkodásra is.

Ha baj van: 

 • Ösztrogén tartalmú kenőcs használatával az esetek egy részében az elváltozás néhány hét alatt megszüntethető.
 • A kenőcs hatástalansága, vagy húgyúti fertőzés fennállása esetén a kisajkak szétválasztása sebészileg egyszerűen megoldható. Ilyenkor helyi érzéstelenítő alkalmazása után kézzel szétválasztják a kisajkakat.

Azonban ilyen esetben otthon soha ne próbálkozzunk – mint a fiúknál sem – mert fájdalmat okozunk, és ez később a lelki és szexuális életre is hatással lehet.

Előző cikkA férjem nem szeret engem
Következő cikkHogyan hatnak a zajok a babára?

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Sziasztok. Én 4 hónapos korában vettem észre előszőr, már ott szétválasztották Neki. Azóta a lányom 5 éves lett, 4 vagy 5 alkalommal megjártuk már a sebészetet, semmilyen helyi érzéstelenítőt nem kapott, kenőcsöt nem is említettek. Az első orvosunk annyit mondott, nincs más teendő vele, kamillázzuk 2 hétig. Amikor ez az orvos megbetegedett, máshoz kerültünk, aki mondta, ne kamillázzuk, hanem fürdés után fültisztítóval kicsit húzzuk szét. Már most feszeng, ha eljön a “nuni mustra” ideje, nem tudom, mi lesz később 🙁

 2. Szia! Mi magunktól jöttünk rá, hogy tisztítani kell mert nem ázott ki, de mégis ott volt a kosz benne. Köszi a megerősítést és tényleg szörnyű, hogy senki sem mondja, pedig eléggé fontos az egészség szempontjából.

 3. Kedves Egy 22 hónapos kislány anyukája,
  létező dolog, én nem itt találkoztam vele először. Figyelni kell rá. És nekem se mondta se orvos se védőnő :-S

 4. Hát erről még én sem hallottam soha 🙂 nekem sem mondta se védőnő se doki , de még anyukám se 😀
  egy 22 hónapos kislány anyukája

 5. Szép napot! Azért az érdekes, hogy a védőnő, sőt még az orvos sem mond ilyeneket! Nagyon szépen köszönöm, hogy egy idegentől kell az ilyeneket megtudnom. :@
  Mindenesetre megnyugtató, hogy legalább valaki tájékoztat minket. 🙂 Köszönjük szépen! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .