A koraszülés oka- egy kis tudomány!
Fotó:Pinterest
A koraszülés oka- egy kis tudomány!
Fotó:Pinterest

A koraszülés félelme az egész terhességet belengi. Egészen az elmúlt évekig az orvosok számára is ismeretlenek voltak azok a folyamatok, amelyek a kiírt szülési idő előtti szülésmegindulást okozták. Egy kutatásnak azonban sikerült ezt felfedezni, és remélhetőleg a koraszülés megelőzésére is új módszereket lehet majd alkalmazni, hiszen az erre alkalmas gyógyszerek igen korlátozottan elérhetőek a világban.

Hirdetés

Sajnálatos módon nem áll rendelkezésre olyan vizsgálat, ami megmutatná, melyik kismama fenyegetett a koraszüléssel, az előfordulás visszaszorításában eddig nem sikerült használható eredményt elérni.
Hazánkban a koraszülések aránya nyolc százalékra tehető az összes szüléshez viszonyítva, ami duplája a fejlettebb európai országokhoz képest.

A Texas Egyetem erre szakosodott kutatói olyan molekuláris folyamatokat vizsgált, amit eddig senki, mert úgy gondolták, nem áll kapcsolatban a koraszüléssel, azonban ők ennek ellenkezőjét tapasztalták.
Egereken és emberi sejteken is elvégezték a kutatást, és bár a különbség jelentős a két tesztalany közt, azonban a molekuláris szabályozás egyforma.
A koraszülés oka- egy kis tudomány!A koraszülés megelőzésére jelenleg csak igen korlátozottan érhetőek el hatékony gyógyszerek. Mindez részben annak a következménye, hogy egészen mostanáig ismeretlenek voltak azok a molekuláris folyamatok, amelyek a szülés idő előtti megindulása mögött állnak. Egy új kutatásnak sikerült ezt feltárnia, és ezek alapján remélik, hogy a koraszülés megelőzésére is új módszereket lehet majd kidolgozni.

A szülés körüli halálozások jelentős részét a veleszületett fejlődési rendellenességek és a koraszülések teszik ki. A magzati rendellenességek kimutatására precíz szűrővizsgálatok állnak rendelkezésre, olyan teszt azonban jelenleg nem létezik, amellyel megállapítható lenne, hogy melyik kismamát fenyegeti koraszülés. Az előfordulási gyakoriság visszaszorításában – a szülész szakma minden erőfeszítése ellenére – az elmúlt ötven évben nem sikerült átütő eredményt elérni, így továbbra is népbetegség jellegű problémáról van szó. A koraszülések aránya hazánkban évek óta stabilan 8 százalék körül mozog, ami nagyjából a duplája a fejlettebb európai országokban regisztrált értékeknek.

Egy új alapkutatás eredményei talán megoldást jelenthetnek erre a problémára. A Texas Egyetem kutatócsoportja olyan molekuláris folyamatokat vizsgált, amelyről eddig senki sem gondolta, hogy bármi szerepe lehetne a szülés túl korai megindulásában. A kutatást egereken és emberi sejttenyészeteken is elvégezték, és bár ebben az esetben jelentős különbségek vannak az egerek és az emberek élettani folyamataiban, a molekuláris szabályozás mégis egyformának tűnik.

A koraszülés oka- egy kis tudomány!
Fotó:Pinterest

Carole Mendelson biokémikus és kollégái először egerek méhfalából vett szövetmintákban elemezték a génkifejeződés mintázatait. Kiderült, hogy igen összetett kölcsönhatások zajlanak két gén, illetve a mikro RNS-ként ismert apró, egyszálú nukleinsav-molekulák között. A vizsgálatokból kiderült, hogy a szülés megindulásának idejét egy bonyolult, kétszeres negatív visszacsatoláson alapuló molekuláris szabályozó mechanizmus befolyásolja.
Ezek a gének a progeszteronra érzékenyek, ami alapvető szerepet tölt be a szülés beindításában. Amennyiben a vérben keringő progeszteron szintje csökkenni kezd, megindulnak a méhösszehúzódások.

Az egerek méhfalában vett mintákban azt tapasztalták a kutatók, hogy a progeszteronszint csökkenését követően – vagyis a szülés megindulása előtt – csökken a ZEB1 gén aktivitása, vagyis kevesebb fehérje íródik át a génről. Ennek hatására fokozódik a már említett mikro-RNS molekulák egyik típusának, az miR-200 molekuláknak a termelődése. Ez visszahat a ZEB1 és a ZEB2 gének aktivitására, csökkentve az aktivitásukat, aminek következtében még több mikro-RNS kezd termelődni – ez az egyik negatív visszacsatolási kör.

A ZEB1 és a ZEB2 által termelt fehérjékről emellett az is kiderült, hogy képesek elnyomni két olyan gén működését, amelyek a méhösszehúzódások megindításáért felelős fehérjéket termelnek. Ezek közé tartozik az oxitocin nevű hormon receptora és a connexin-43 nevű fehérje. Ha csökken a ZEB1 és a ZEB2 szintje, az emiatt egy másik hatással is jár: megnő az oxitocinreceptort és a connexin-43-at kódoló gének aktivitása, és megindul a szülés. Ez a másik negatív visszacsatolási kör.

A kutatók ellenőrizték a folyamatot az emberi sejtekben is, kiderült hogy hasonlóan működik a szabályozás, a vizsgált mikro-RNS család nem mutat jelentős különbségeket az egérben és az emberben.

Mendelson azt mondja, eddig erre senki sem gondolt, mert valami sokkal nyilvánvalóbb okot kerestek a problémára. A kutató bizakodik a jövőben, hogy hamarosan új szereket is ki lehet fejleszteni a koraszülés hatékony megelőzésére.

Forrás:Origo

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..