MEGOSZTÁS
placenta

A placenta központi szerepe a baba táplálása. Maga a tápanyagcsere belül a magzati vérkeringésen, kívülről pedig az anyai véredények apró kiöblösödésén keresztül történik.
Az anya vére mindig elkülönül a magzatétól.
A placenta a magzat tüdejét, emésztőszerveit és két veséjét jelenti, valamint a terhesség normális fejlődéséhez szükséges hormonokat is eltávolítja.

Hirdetés

Mikor a baba megszületik, akkor a placenta kb. 20 cm átmérőjű és 3 cm vastag szivacsos lepényhez hasonlít. Közel fél kilót nyom.

Elhelyezkedéséről az UH ad felvilágosítást. Normál esetben a méhüreg fundusában vagy a méh egyik oldalán található. Ha közvetlenül a méhszáj előtt helyezkedik el vagy el is takarhatja azt, akkor beszélünk elölfekvő lepényről.

Sok esetben mutathat ilyet, a 12 heti terhes uh, azonban a második és harmadik harmadban rendes körülmények között el fog távolodni a belső méhszájtól.

Placenta egyéb feladata:

  • Megszűri a káros anyagokat (azonban a nagy részük átjut. Ezért tilos a dohányzás, kábítószerek stb.)
  • Átjuttatja a vitaminokat.
  • Az ásványi só, vas áramlásban is szerepet játszik.
  • Immunvédelmi anyagokat juttat át

placenta.

Különböző kultúrák megítélése

A placenta összes funkcióját nézve kivitelezhetetlen, hogy bármilyen „tárggyal” helyettesíthető legyen. A placenta az a szerv, melyet a mi társadalmunk figyelmen kívül hagyott, azonban már kultúrákban szimbolikus tárgyat is jelöl.

Mivel a születés egyfajta rítussá vált, ezért a placenta babonák forrása lehetett. Minden tájegységnek megvannak a maga szokásai.

Pl. Nyugat-Afrikában a méhlepénynek különleges figyelmet szentelnek.

Egy másik népcsoportban az anya a lepény megszületéséig nem láthatja gyermekét, mert úgy tartják, fennáll a veszélye, hogy nem épkézláb babát látna meg. A hiedelem szerint ő maga csonkítaná meg.
A germán mitológia a lepényt a gyermek lelkének megtestesülésének tartja.
Néhány Dél- amerikai törzsnél nyersen fogyasztják el a méhlepényt (mint az emlősök is). Máshol megfőzik, vagy szárítják és porrá őrlik. Sokszor ezt a port az apával etetik meg, hogy erősebb legyen benne az apai szeretet.

Szenegálban a bába feladata, hogy a placentát szent földbe temesse, így óvja meg a gyermek életét. Mindig figyel arra, hogy az anya felöli része kerüljön kívülre, a lepény baba felöli része pedig belülre.
Ezzel épp ellentétes elméletet vall egy másik néptörzs, miszerint, ha így temetjük el a placentát az az anya termékenységének megszűnését jelzi.
Európában is léteztek hiedelmek. Mikor az asszonyok még otthon szültek, a lepényt a kertbe fa alá ültették így segítve a termékenységet. (Általában a fiúkét körte, a lányokét almafa alá.)
Nagyon sok esetben a termékenységhez kötötték. Pl. ha ágy alá helyezzük, akkor helyreáll a termékenység. Ha olyan vízben fürdünk, ahol azelőtt frissen szült nő placentája ázott, megszabadulhatunk meddőségünktől.

Mára azonban ezekből annyi maradt fent, hogy az apa vágja el szülés után a köldökzsinórt. Így kifejezi részvételét az élet első másodpercében is. (Régen a köldökzsinórt is tárolták sokáig ereklyeként, biztosítva ezzel a baba egészségét.)

A legérdekesebb azonban talán az, hogy Dél- Amerikában a köldökzsinórt tartósították egyes népcsoportok és a babának adták, hogy szopogassa.
Nálunk minden „tartozékot” kidobnak a szülés folyamán. Sokszor mi sem láthatjuk a méhlepényt. Hisz megbontaná a csoda perceit a kinézetével. Hisz nem egy kellemes látvány.

Mindeközben több helyen is összegyűjtik a placentákat, hisz a belőlük készült kivonatok sejtregeneráló hatásúak. Alkalmazzák szemészet, fogászat, égési sérülések ellátásában, valamint a szépség iparban is. Furcsa, nem? 🙂

Tapadás

placenta tapadásaA lepény tapadásának helye többnyire a méhfenék, illetve a méh elülső vagy hátulsó fala. Kórosnak tekintjük a tapadást, ha a méhszáj területén vagy azt csak elérve történt, ilyen esetben a méhszáj feletti területből súlyos vérzés támadhat. A lepény tapadásának mélysége finoman szabályozott folyamat eredménye. Bizonyos esetekben a lepény a méhizomzatba mélyen behatolva tapad, onnan a szülést követően sem válik le, és leválasztása során erős, nem csillapítható vérzés forrásává válik, melyet csak a méh gyors eltávolítása szüntethet meg.

Ezen esetek napjaink magas színvonalú ultrahangos szűrései során a legtöbb esetben már időben felismerhetők, így a szövődményre felkészülve végezhetjük a terhesség végén a császármetszést. A lepény azonban nem csak a méhen belüli légzés, táp-anyagfelvétel szerve: hormonális aktivitása elengedhetetlen a terhesség szempontjából.

Meszesedés

A magzat, a lepény és az anya tehát egy egységet képvisel a terhesség egésze során. A lepény szerkezete, bolyhainak finom kis erei nagyon érzékenyek a káros hatásokra. Legnagyobb kárt a magas vérnyomás, illetve a dohányzás teszi: dohányzó nők szülését követően a lepény bolyhai szinte “kőkeménnyé” változnak, elmeszesednek. E meszes bolyhok már nem képesek a magzat oxigén- és tápanyag-ellátását biztosítani, így a magzat fokozatosan kevesebb oxigénhez, tápanyaghoz jut.

Ennek következménye a méhen belüli fejlődés lassulása, majd súlyos esetben oxigénhiányos károsodás, legsúlyosabb esetben méhen belüli elhalás lehet. Minden dohányzó terhes kismamának tisztában kell lennie e súlyos következményekkel, mikor meggyújtja cigarettáját.

A meszesedés nem indok a szülés megindítására. Idő előtt akkor indítják el a szülést, ha a babának keringési problémái vannak.

A lepény öregedésére az ultrahang vizsgálat során abból következtetnek, hogy abban kis mészlerakódások figyelhetők meg. Ez a vizsgálat azonban meglehetősen szubjektív, nem határozhatók meg pontos kategóriák, ez jórészt a vizsgáló tapasztalatára van bízva. Ha az egyéb leletek rendben vannak, a baba jól fejlődik, keringése rendben van, akkor nem kell különösebben aggódni.

placenta

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..