A csecsemő hihetetlen mozgékony. Ebben a korban az izmai erősödnek, már tudja is iránytani őket.
Ezt kihasználva fogja feltérképezni a lakást.

Mászás

maszo_baba

A 9 hónapos babák többsége már mászik. Ez általában a korábban meglévő hason csúszás továbbfejlesztése. Persze számtalan technikát megfigyelhetünk, hisz a csöppségek nem egy séma alapján másznak. Van, amelyik hátrafelé kezd el tolatni. Van amelyik az egyik lábát folyton a háta mögött tartja stb. Ne ijedjünk meg, ha a Picink nyaktörő mutatványok révén mászik. Mi biztos többet nem tudnánk felkelni a földről, ha utánozni próbálnánk.

Tény, hogy mielőtt felocsúdnál, milyen ügyes is a babád, már mint a villám kúszik mászik mindenfelé.
Ilyenkor csattog a kis keze a parkettán, járólapon. Kis süni módjára szuszog közben. Szóval, ha épp nem is látod, tudni fogod, merre jár.
Itt azonban még nem a haladás a lényeg a baba számára. Inkább a testhelyzetének a megváltozása.

11 hónaposan a baba ülő helyzetből mászva elindul vagy mászás közben leül.

11-12 hónaposan már úgy mászik, hogy egyik kezében játékot visz. Vagyis már sokkal céltudatosabb és biztonságosabb a folyamat.

Ülő helyzetből áll 

9_honapos_ul

9 hónaposan már ügyesen tud ülni. Mikor úgy érzi lefekszik, majd újra felül. Ilyenkor képes egy játékért nyúlni, úgy, hogy nem fog felborulni közben.

9-10 hónaposan már ültéből képes felhúzni magát álló helyzetbe, ha talál valamit, amibe kapaszkodhat.
Felállás közben a baba lábujjai még behajlanak, ha függőlegesbe került, akkor viszont már a két lábát szétveti és teli talppal ácsorog.
Először persze csak nekidől a biztonságot nyújtó ágynak, amin felkapaszkodott. Rettentő édesek, mikor kis rugózásokkal próbálják tartani magukat.

Álló helyzetből ül

Visszaülni nehezebb dolog. 9 hónaposan még csak egyszerűen lezuttyan a földre. Máskor lehet eddig el sem jut, hanem látva, hogy „csapdába” esett inkább sír, hogy segíts neki.

A legtöbb 10 hónapos baba, már magabiztosan áll. Képes a súlyát megtartani. 11 hónaposan pedig már fürgén le is ül ebből a helyzetből, majd ha újra fel szeretne állni könnyedén megteszi ezt.

Cirkálás

10-11 hónaposan a baba a bútorokba kapaszkodva mászkál. Ez a cirkálás.

baby-walking-aloneIlyenkor, ha nincs kapaszkodó, akkor leül, majd mászni kezd addig, míg talál egy fix pontot újra, amiben felkapaszkodhat. Ilyenkor akár oldalazva el is indul a tárgy mellett.

Ahhoz, hogy az egyensúlyát megtartsa a babának három ponton kel támaszkodnia. Ez a két talpa és egy keze vagy esetleg a mellkasa.
Szabadon levő kezében ilyenkor már viheti a kedvenc játékát is.

Azonban ezek az időpontok nem szentírásnak tekinthetők. Hisz a babák manapság sokkal hamarább kezdenek el csinálni mindent. (legalább is ezt állítják a szakemberek). Talán a rohanó világ, nem tudni. De tény, hogy most már minden korábban érdekli őket és azt hiszem ez nem csak a picikre igaz. Nézzünk meg egy kiskamaszt, mi nagykamaszként néztünk ki és csináltunk olyanokat, amit most ők kb. 5 évvel fiatalabban.

Azonban, ha később áll neki a gyermeked ezeknek az sem baj. Hisz minden baba a saját tempójában halad. Nem lehet sem sürgetni, sem lassítani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .