A legkisebb koraszülött babák
Fotó:Pinterest

A koraszüléseket már a 20. század elején is jegyezték az orvosok. Pár évvel ezelőtt egy kanadai orvos, Edward Bell az Iowai Egyetemen összeállított egy listát a legkisebb súllyal született csecsemőkről.

Hirdetés

A koraszülött babák éretlenségük miatt nehezebben alkalmazkodnak a külvilághoz, magasabb a betegségek, szövődmények kialakulása. Manapság az a baba számít koraszülöttnek, aki a 37. hét előtt jön világra, és számos oka van, a rossz szociális viszonyok, az anya életkora, káros szenvedélyek, abortuszok a baba előtt, krónikus betegségek, fertőzések, méhszáj, méhlepény rendellenessége, ikerterhesség.

A legkisebb koraszülött babák
Fotó:Pinterest

Ezek a babák általában kis súllyal és hosszal rendelkeznek, a bőrük alatti zsírszövet még nem vagy alig fejlődött ki, így vékony a bőrük, izomzatuk tónustalan.
Az alvásritmus még nem kialakult, ahogyan az éhség jelzése sem, az újszülött kori reflexek hiányoznak, ami miatt táplálásuk az első időkben nehézségekbe ütközik, sokszor gépi lélegeztetésre szorulnak, állandó kórházi megfigyelést igényelnek a kezdetekkor.

Bell 110 baba nyomára bukkant a szakirodalomban és a médiában kutatva, 1936-2010-ig gyűjtött adatokat.

Jelentéséből kiderül, a túlélő babák háromnegyede lány, és ők vezetik a tízes listát a legkisebb súllyal születettek közül. A legtöbb koraszülést az USA-ban jegyezték fel.

A tanulmány szerint ezek a babák gyakran egészségügyi problémával éltek tovább, tanulási nehézségekkel küzdöttek a későbbiek folyamán és kisebb a súlyuk, magasságuk az átlagos gyerekekéhez képest.

2009-ben a németországi Göttingenben például egy 274 grammos kisfiú életét mentették meg. A mindössze 27 centis baba másfél évesen már 11 kilogrammot nyomott.
A terhesség félidejénél kb. 400 grammos a baba, ebben az időszakban minden hét sokat számít a fejlődésben, ezért azoknak a babáknak nagyobb az esélyük, akik gyorsabban fejlődtek az anyaméhben.

http://webapps1.healthcare.uiowa.edu/tiniestbabies/

Forrás:Origo

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..