Veres András, győri megyéspüspök szerint a lombikbébiprogram minden formája bűn, és tudatlanságról árulkodik az, ha valaki így akar gyermeket magának.

A vallás szinte minden téren befolyásolja az embereket, így a gyermeknemzést is. Sok helyen még az is bűn ha az utód kislány, mivel a fiúgyermekek sokkal értékesebbek.

A vallási fanatikusok pedig tökéletesen egyetértenek a tanokkal és azzal amit az egyházi vezetők mondanak. Így sok család azért nem vállal gyermeket – pedig mindennél jobban szeretnének – mert természetes úton nem lehet nekik. Így Isten ajándékát nem kaphatják meg, akár kevesebbek is lehetnek az egyház szemében.

Ha azonban mesterséges úton tennék meg mindezt az egyház ki is tagadhatja őket.

Most Veres András a győri püspök fejtette ki erről a véleményét. Azt mondja a lombikbébiprogram mögött pusztán a tudatlanság áll, és ennek mértékétől függ, hogy mekkora is ez a bűn.

A lombikbébi programban ugyanis legtöbb esetben nem egy hanem sokkal több petesejtet termékenyítenek meg – ami nem biztos, hogy beültetésre kerül – szerintük ez pedig az abortusszal ér fel.

A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára.

A püspök azt is kifejtette, hogy egy igazi lelkipásztor sosem javasolhat ilyen beavatkozást a családoknak, akkor sem, ha mindennél jobban vágynak a gyermekre. Az örökbefogadást tanácsolhatja. Majd kijelentette:

A lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására.

Majd a püspök hozzátette, ha egy katolikus család mégis mesterséges termékenyítésen vesz részt, az egyház büntetésének mértéke attól függ, hogy mennyire volt tudatos a döntésük.

FORRÁSMagyar Nemzet
Előző cikkÁlommunka bébiszittereknek! Te bevállalnád?
Következő cikk55 nappal az édesanyja halála után jött a világra