Napjainkban már mindegy hova nézünk, a televízió, a hirdetések mind mind szexuális töltésűek. Az internetről ne is beszéljünk. Azonban a mai fiatalok ezeken a dolgokon nőnek fel, az életük része. Tiltani nem szabad őket, mert ahogy nekünk gyermekként akár a vonalas telefon is nagy öröm volt, a maiaknak már egy okos telefon sem érdekfeszítő. Ez így is van rendjén. Nekik ez már az életükhöz tartozik.

Hirdetés

A madarak és a méhecskék- avagy hogyan világosítsunk fel!Sok szülő azonban azt hiszi majd az iskolában vagy akár a világhálón a gyermek megkapja az összes információt, amit a szexualitásról tudni kell. Sajnos azonban ez nem így van.

Nagyon sok mindent szívhat magába a gyermek- biztos keresgélni is fog, ami jó dolog és nem szabad tiltani sem- de a szülőnek tudni kell rendet tenni a kamasz fejekben. Hiszen az interneten nem a szerelmes együttlétek vannak túlsúlyban azért ezt valljuk be. És egy szülő sem szeretné, ha a gyermeke ezeket a mintákat követné, mert senki nem volt a környezetében aki elmondta volna mi is a szerelem…Ami mindennek az alapja. A szerelem és a pornográfia ugye nem egy és ugyanaz.

Az tény, hogy a szexuális felvilágosítást ma már nem 16-18 évesen kell megtennünk. Igen ez már általános iskolai feladat, akkor is ha mi mereven ellenkezünk, hiszen a mi gyerekünk nem fog olyan fiatalon senkivel ágyba bújni..De bizony meglehet- hiszen a szüzesség elvesztésének a határa ma már 12-13 év között van.

Tehát fel kell készülnünk a beszélgetésre…Azonban a legjobb lenne ezt már kicsi kortól folyamatosan nyomon követni.

A madarak és a méhecskék- avagy hogyan világosítsunk fel!A gyermek amint egy kis értelmet nyer a világban kérdezni fog. Így tanul. És igen meg fogja kérdezni, hogy miért alszotok  ti szülők egy ágyban. Meg fogja kérdezni, hogyan lesz a kistesó. Ilyenkor résen kell lenni és nem szabad hazudni. A gyerekek nem hülyék, csak kicsik. Nem kell a zaftos részletekbe belemenni, de felejtsük el a gólya hozza mesét is. Legyünk őszinték. Anya és apa szereti egymást…

A lényeg, soha ne essünk pánikba egy egy ilyen kérdés láttán. Mert akkor a gyermek azt érzi, hogy bátran lehet tőlünk ilyen témáról is kérdezni- később is. Nem azzal nő föl, hogy vannak olyan dolgok amiket anyuékkal nem tudok megbeszélni- és akkor jönnek be az okos barátnők tanácsai- akik ugyanolyan tapasztaltak, mint a gyermekünk.

A szexuális kultúra nemcsak az érzelmi élet fontos része, de a boldog felnőttkor, megfelelő párkapcsolat és családi élet nélkülözhetetlen kelléke is. Ne hagyjuk figyelmen kívül a pszichikai oldal fontosságát sem, ami az önbecsülésben és az emberi méltóság megtartásában mutatkozik meg.

 

Ha már nagyobb a gyermek akkor jöhetnek a tanácsok is, nem csak a kérdésekre válaszolunk. Fontos hogy tudjon a gyermek a fennálló veszélyekről, amelyek elkövetése legtöbb esetben a tudatlanságból ered. Ilyen a nemi útón terjedő betegségek, a nem kívánt terhességek, valamint a védekezési lehetőségek, melyek tudatlansága megkeseríthet akár egy egész életet. Ne használjunk nagy szavakat és kioktató hangnemet, éljünk a kötetlen párbeszéd lehetőségével, oda-vissza működő alapon.

Persze igyekezzünk nem halálra ijeszteni, hiszen  lehet mi ezt jó dolognak tartjuk, de a gyermek szexualitása és későbbi kapcsolatai isszák meg egy esetleges rossz döntésünk levét.

A madarak és a méhecskék- avagy hogyan világosítsunk fel!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..