A kép illusztráció

magzatburok

A magzatburok és a magzatvíz a baba életét biztosító közege.

A magzatvíz mennyisége és minősége kíváló támpontot ad a magzat állapotáról és ha szívárogni kezd, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A magzatvíz szerepe
A magzatvíz számos létfontosságú funkciót lát el a baba méhen belül töltött 9 hónpja során. Védi a magzatot mindenféle külső behatástól, biztosítja a kiegyensúlyozott hőmérsékletet. Még ha az anyával baleset is történik, a magzatvíznek köszönhetően, amely elosztlatja a kivűlről érkező nyomást, a magzat csak ritkán károsodik. Másfelől, megfelelő mozgásteret is biztosít a magzat számára. A magzat gyorsan növekedő testrészeit segít nedvesen tartani és ezzel segíti a megfelelő fejlődésüket. Végül pedig a magzatvíznek fontos szerepe van az anyagcserében. A magzatvíz mennyiségi változásai a magzat gyomor-, bél-, illetve vizeletelválasztó rendzsereinek zavaraira is utalhatnak.

Mennyinek kell lennie?
A magzatvíz mennyisége a terhesség előrehaladtával folyamatosan növekszik. A 16. hétre már annyi van belőle, hogy segítségével már többféle vizsgálat is lehetővé válik, pl. az amniocentizis. A legtöbb magzatvíz általában a 36. terhességi héten mérhető, ezt követően azonban folyamatosan csökken. A baba ugyanis jellemzően a 37. hét környékén fordul be fejjel a szülőcsatornába és a kevesebb magzatvíz segíti a szülés előtti biztonságos pozició felvételét.

A magzatvíz mennyiségének meghatározása nagyon nehéz feladat és csak megközelítőleg lehetséges UH vizsgálattal.

Egy átlagosnál több vagy kevesebb magzatvízet leíró UH lelet hátterében a legtöbb esetben semmilyen kóros állapot nem igazolódik. A magzatvíz mennyiségi eltérésének elismerése esetén azonban a további részletes kivizsgálás mindenképpen indokolt.

Ha túl sok vagy túl kevés a magzatvíz
Amennyiben a magzatvíz mennyisége fél liter alá csökken, az utalhat a méhlepény elégtelen működésére vagy felszívódására. Okai lehetnek a magzat növekedési visszamaradása vagy oxigénhiánya, veséjének vagy vizelet-elvezetőrendszerének valamilyen fejlődési rendellenessége vagy terhesség túlhordása. A hüvelyi fertőzések ugyancsak okozhatják a magzatvíz menyiségének csökkenését. Ha túl kevés a magzatvíz, az a méhen belüli fejlődési zavart eredményezhet, a magzat ugyanis kényszertartásban van s hely szűke miatt, de fenállhat a dongaláb, a csípőizület deformációjának, növekedésbeli elmaradásának vagy tüdőfejlődési zavarának a veszélye is.

A kórósan megnövekedett magzatvíz jelei lehetnek a kismama nehézlégzése, láb- és bokadagadása, ödémásodása, a renyhe magzatmozgás. Az elváltozás lehetséges okai közé sorolható az anyai cukorbetegség, RH-összeférhetetlenség vagy a vesegyulladás, de méhen belüli fertőzés és különböző ferjlődési rendellenességek pl. a Down-kor figyelmeztető jele is lehet.

Reped a magzatburok
A burok idő előtti megrepedésének a legnagyobb veszélye, hogy a hüvely felöl a baktériumok és egyéb kórokozók inváziója indulhat meg a magzat felé. Egy idő után a méhen belüli tér fertőződése és gyulladásos folyamata alakul ki, veszélybe kerülhet a magzat és a kismama egyaránt.

A burokrepedéssel a magzatvíz is elkezd szívárogni, a magzatvíz nélkül a magzat nem képes megfelelően fejlődni.

Idő előtti burokrepedést okozhatnak a szexuális úton terjedő fertőzések, streptococcus- és szalmonellafertőzések, a hüvely normál baktériumflórájának felborulása, a nagy méhen belüli nyomás ikerterhesség vagy krónikusan sok magzatvíz miatt.

Nagyon fontos, hogy időben észleljük és kezeljük a szervezetben zajló fertőzéseket és a hüvelyi gyulladást, mert ezzel lehet leggyakrabban megelőzni a koraszülést és javítani egy egészséges magzat megszületésének esélyeit.

Előfordulhat, hogy bár idő előtt megreped a magzatburok, mégsem vesszük észre, mert csupán szivárog a magzatvíz. Nagy segítséget jelentenek a magzatvízszívárgást jelző tesztbetétek,. Ezek a hüvelyváladék és a magzatvíz eltérő vegyhatása miatt képesek jelezni, egyszerű folyásról, verejtékről, vizeletről vagy szivárgó magzatvízről van szó.

Minél korábban felismerésre kerül a probléma, annál nagyobb a baba túlélési esélye, és annál több alternatíva marad az orvos kezében a sikeres kezelésre.

Remélem hasznos volt?
_____________

Ha tetszett osszd meg az ismerőseid között 🙂

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám. Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a Követed lehetőségre is rákattintatok. Kérlek, hogy néha like-old vagy kommenteld és osszd meg a bejegyzéseimet, különben a Facebook nem osztja meg feléd a friss tartalmat!

Köszönöm szépen!

13-uh3dÉlet az anyaméhben birthFogantatástól a szülésig– 11Az ember egyedfejlődése magzat

 

Előző cikkHalottnak nyilvánították a 3 éves kisfiút, de mégis él
Következő cikkA csecsemőket is támadja a koronavírus új mutánsa

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .