A magzatot is számos inger éri a pocakon belül. Hiszen nem “egyedül” tölti a napjait odabent. Ismerd meg mik azok, amik körülveszik.

Köldökzsinór 

Egy kocsonyás állagú, fehéres, fénylő zsinór, mely összeköti a babát és a méhlepényt. Kb. 50-60 cm hosszú, azonban ez csak egy átlagérték. A hosszú köldökzsinór a méhen belül az első „játékként” is szolgál a Picinek. Körülöleli őt, a vállára tekeredhet, sőt akár a nyakára is, azonban itt ennek még nincs komolyabb jelentősége, nem éri veszély a Picit.

A zsinór 2 cm széles. Benne egy véna és egy artéria fut, mivel a két artéria körülöleli a vénát, emiatt a köldökzsinórnak csavarodott jellege lesz.
A véna feladata a tápanyagok és az oxigén szállítása a magzatnak, az artériák pedig elszállítják az elhasználódott salakanyagokat.
Maga a zsinór meglehetősen kemény, nehéz összenyomni, a legtöbbször a méh összehúzódásaira sem reagál.

A baba születése után az első feladat elvágni a köldökzsinórt, mintegy 1 cm-es csonkot hagyva, mely néhány hét alatt le fog száradni.

Magzatvíz

A születés idejére kb. 1,5 liternyi a magzatvíz mennyisége. Ez átlátszó és nagyrészt vízből áll. Ebben azonban magzati sejtek, magzatmáz, szőrszálak találhatóak.

A magzatvíz a terhesség során folyamatosan megújul. Ez lényegében az amnionhártya (magzatburok) által termelt folyadék és a magzat vizeletének összességéből ered. A Pici folyamatosan nyel az amnionfolyadékból, így a termelődés és a felhasználódás egyensúlya megmarad.

Amikor a terhesség már túl van a kiírt idején, akkor a magzatvíz mennyisége csökkenni kezd. Ezt a csökkenést figyelik a szülés előtt szinte már naponta Uh-on.

A magzatvíz állandó hőmérsékletet nyújt, véd a külső hatásoktól és nem utolsó sorban bizonyos mennyiségű víz és ásványi anyag mennyiséget biztosít.
A víz színe tájékoztat a Pici hogylétéről. Ezét a szülés közben is erre nagy figyelmet fordítanak.

Persze a magzatvíz fertőzés gátló is. A vízben levő anyagok elemzésével képet kaphatunk a magzat állapotáról is.

Előző cikkA mell változása a várandósság ideje alatt
Következő cikkKlima Éva Anyukánk szüléstörténete

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kislányom is imádja a zsinórokat!!! A köldök zsinór 4x volt a nyakára tekeredve, és az artéria ami benne fut nekem szabadon volt és szülés közbe elpattant! Így az összes légút tele ment vérrel! de megúsztuk!!! 😀

  2. Kicsikém mai napig imád kábelekkel, huzalokkal játszani. Biztosra veszem, hogy a köldökzsinórra emlékeztetik! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .