2 életév szóképzés

Minden gyermek más és más. A beszéd kialakulása függ attól is, hogy ikrekről van-e szó, vagy éppen már egy kisebb testvérről. Az ikrek mindig később tanulnak meg beszélni, hisz az ő világukban ketten – vagy többes ikreknél, többen – vannak. A saját kis nyelvüket az ikrek megértik, kizárják a külvilágot, így velük, külön-külön is kell foglalkozni.

Ha a gyermek már nem első gyermek, akkor a nagyobb testvértől is fog tanulni, utánozni fogja őt is.
Tehát a családban való helyzet is meghatározza a gyermekek beszédtanulásának idejét.

Egyszavas mondatok

A gyermekek második félévének a végére már kialakulhatnak az első szavak, a mama, vagy papa, amit mi szülők, nagy örömmel veszünk tudomásul. A szülők ilyenkor javítják a helytelenül mondott szavakat, hisz a babának meg kell tanulnia a betűk helyes alakítását, formázását, amire még nem biztos, hogy készen áll. Így lehet a cicából – tita. Idővel így a baba kiejtése világossá is válik.

Gondoljunk csak bele, egy baba, míg megtanulja az anyanyelvét, az összes ősi nyelvet használni fogja – beleértve a törzsi nyelveket is. Ha kicsit visszagondolunk, talán emlékszünk is rá, mikor a gyermekünk, csak csettegett, vagy a nyelvét kattogtatta, majd jöttek, a számunkra érthetetlen, de mégis értelmesnek tűnő hangok.

Azt a kevés szót, amit a gyermek ebben a szakaszban tud, nagyon sok funkcióra alkalmazza. Így nekünk nagy gondot okozhat ezek pontos megértése.

Ha pl. azt mondja, mama, ez jelentheti azt, hogy gyere ide mama, éhes vagyok mama, adni szeretnék neked valamit mama stb.

Ebben a fejlődési szakaszban az is feltűnő, hogy sok szó jelentésköre eleinte még nagyon tág. Pl. a vauvau szót nem csak a kutyára, hanem az összes – kutyára hasonlító, esetleg négylábú állatra – használják.
A mi segítségünkkel azonban, egy idő után már szelektálni tudják, hogy mihez mi tartozik.

A gyermeket közvetlenül körülvevő személyek persze a mindennapos együttlét során lassan, de elsajátítják a szavak jelentését, amit a gyermek gondol. Így gyakran olyan jelentéseket is értenek, amit egy „idegen” ember nem ért meg.

2 years old boy with flowers

Kétszavas mondatok

Az egyszavas mondatok egymásutániságából jön majd a kétszavas mondat. Itt már mi is értjük a nekünk szóló információkat. „Mama, inni.”- melyből tudjuk, hogy gyermekünk szomjas.

A két majd három szavas mondatok a 18. hónaptól kezdenek megnövekedni. Itt újra említeném, a gyermekek közti különbséget. Hisz vannak gyerekek, akik sokáig nem is mondanak, csak épp halandzsa nyelven valamit. Majd egyszer hirtelen mindent mondanak, kimarad akár az egyszavas mondatok kora is, és rögtön teljes mondatokban beszélnek.

A gyerekek a látszólagos lemaradásokat idővel, pillanatok alatt behozzák.

A gyerekek beszédfejlődése minden szakaszában támogatásra találnak a közel álló személyeknél. Sokan vallják, hogy a szülőkben van egy ösztönös módszer arra, hogy mi a legjobb taktika arra, hogy gyermeküket a megfelelő módon tereljék, a szép és értelmes beszéd megtanulása felé.

Kezdetben csak szótagokat mondunk – na-na, te-te. Később már szavakat – mama, papa. A kétszavas mondatok időszakában a szülők sokszor javítva megismétlik a gyermek beszédbeli megnyilvánulásait.
Tehát, ha a gyermek mondja: mama, inni – mi kijavítjuk, igen szomjas vagy?

Ne feledjük, hogy a gyermek beszédfejlődése és az egyes felnőtt beszédtanítása általában mindenfajta tudatos irányítás nélkül úgy hangolódik egymásra, hogy a gyermeknek a legoptimálisabb feltételeket teremtse meg.

Előző cikkEzt csinálják unalmukban a kisbabák az anyaméhben…
Következő cikkSokkoló fotó terjed az interneten! A folsav fontosságára hívják fel a kismamák figyelmét!

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az én kisfiam 23 hónapos. Folyamatosan mondatok a beszél, ragozza a szavakat. A bőlcsiben pl. elájultak tőle amikor a levesre azt mondta: Köszönöm szépen nem kérem, én ezt nem szeretem

  2. A kisfiam most lesz 15 hónapos. Még csak egy-egy szót mond, mint például az apa, baba, tátá(pápá), hamma (ha éhes),pápa (lámpa), hoppá és amit előszeretettel használ a nem. “Nem” akkor ha olyat csinál amit tudja, hogy nemszabad, vagy ha nem kéri azt az ételt amit szeretnék neki adni, vagy ha csak szimplán nem akar valamit csinálni. Emellett egész nap be nem áll a szája, halandzsázik folyamatosan, és néha elég komolyan magzaráz, akár nekünk, akár a játékoknak. Ha valamit szeretne inkább rámutat (vagy oda ahol annak a helye van például a cumisüvege)és egy “a” hang kisíretében közli, hogy azt szeretné. Ha ilyenkor vissza kérdezek, pl. hogy inni szeretne e, hevesen bólogat ha azt szeretné 🙂

  3. Kislányom 25 hónapos (2 éves múlt). 1 évesen már mondott több szótagú szavakat, aztán tőmondatokat. Mostanra már szépen, tisztán, mondatokban beszél. Ragoz, a szavakat tudatosan használja. Majd’ első hallásra megjegyzi a szavakat és azt, hogy mit jelent. Az utóbbi 1-2 hónapban elkezdett szavakat is kreálni, leginkább akkor használja a számunkra értelmetlen szavakat, amikor játszik, közben mesél. Gyakran elkezd valamit mesélni és akár mondatonként témát vált. Igazi cserfes kiscsaj. Mi mindig is rengeteget beszéltünk hozzá, mindent elmagyaráztunk neki, nem gügyögtünk. Plusz egy éves kora óta családi napközibe jár.

  4. Az én fiam 2 éves lesz májusban és még egy szót sem mond,nem beszél. Hangokat ad ki ha szeretne valamit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .