Évtizedek óta vizsgálják a meg nem született magzatok hatásait a női szervezetre. Hiszen egy vetélés előtt is az anya szervezetében már rengeteg változás megy végbe. A hormonháztartás felborul, a kis fejlődő élet pedig az első hetekben betolakodónak számít az anya testében. Ezért az immunrendszer is maximális kapacitással dolgozik.

Hirdetés

Ez a folyamat természetesen az első néhány hét után megfordul és a szervezet elfogadja a „betolakodót”, majd segíti a fejlődésben és egyre kisebb a kilökődés veszélye.

Most azonban amerikai tudósok és genetikusok karöltve érdekes dolgokra bukkantak a vizsgálataik során. A elhalt magzatok sokkal erősebb hatást gyakorolnak az anya szervezetére, mint azt eddig gondolták. Nagyon sok súlyos betegség kifejezetten vetélt nőknél alakul csak ki.

A nők jelentős hányadában találtak ugyanis Y-kromoszómát tartalmazó sejteket, ami ugye normális esetben lehetetlen. Hiszen a női sejtek csak X-kromoszómát tartalmaznak. A tudósok szerint ez csak abban az esetben lehetséges, ha az anya fiúgyermekkel volt várandós.


Ezért azt feltételezik, hogy a korábbi magzatok visszamaradt sejtcsomókként a női testben maradnak.


Megdöbbentő, hogy azok a nők, akik védekezés nélkül élnek nemi életet  párjukkal akár minden hónapban teherbe eshetnek. A genetikai hibák és a természetes szelekció folytán azonban a terhesség még a soron következő ciklus előtt megszakad. Így a nők nem is tudják meg a terhességüket.

A kialakulóban levő magzat sejtcsomói azonban akár 10 évig is visszamaradhatnak a testben, hiszen osztódással újratermelik saját magukat.

Ha mindez fiúmagzat esetén történik, mindenképpen maradnak vissza az anya testében Y-kromoszómájú sejtek.

Azt, hogy a visszamaradt DNS láncok milyen hatást váltanak ki a nők testében még vizsgálják. Azonban az autoimmun betegségtől, a gyomorbántalmakig bármi lehet a hatás.

Forrás: HVG

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..