A méhen kívüli terhesség nagyon sürgős felismerést és beavatkozást tesz szükségessé, mivel a növekvő pete környezetében a petevezeték könnyen megrepedhet, ami hasüregi vérzést vált ki. Az első tünetek között barnás folyás, alhasi fájdalom és rossz közérzet jelentkezik. Pontos diagnózist csak a nőgyógyászati vizsgálattól és a hasi ultrahangtól várhatunk.

Hirdetés

A méhen kívüli terhesség igen veszélyes, mert ugyanolyan terhességi tünetek jelentkeznek, mint a normál terhesség esetén, így felismerésük nehéz.

Méhen kívüli terhesség esetén a terhességi teszt ugyan pozítivat mutat, hasonlóképpen a rendes terhességhez, de a tünetek azonban nagyon hamar és igen intenzív formában jelentkeznek. Amennyiben ezek mellé még barnás folyás, barnás vérzés vagy erős vérzés társul, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Méhen kívüli terhesség jelei, tünetei A méhen kívüli terhesség jelei:

a terhességi teszt pozitív lett, ennek ellenére vérzés jelentkezik

barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején

fájós derék

ájulás, vagy ájulásközeli érzés, szédülés

ingatag hangulat

végbélfájdalom

álmosság, aluszékonyság

erős, szúró alhasi fájdalom

Hogyan és miért jön létre a méhen kívüli terhesség?

A megtermékenyült petesejtet egy védőburok védi a megtermékenyüléstől számított 4-7 napig, amíg elér a méhbe, amikor megérkezik, ez a védőburok megszűnik, és a petesejt beágyazódik. Ha azonban 4-7 nap alatt sem éri el a méhet, akkor a védőréteg még “út közben” oldódik fel, és a petesejt ott ágyazódik be, ahol éppen van, ami lehet a petevezetékben, vagy akár a hasüregben.

Teherbe eshetek-e méhen kívüli terhesség után megint?

Igen, de jó tudni, hogy ha már volt méhen kívüli terhességed, nagyobb a kockázata annak, hogy a következő terhesség is méhen kívüli terhesség lesz. Lehetséges, hogy méhen kívüli terhesség esetén el kell távolítani az egyik esetleg mindkét petevezetéket, aminek következményeként csak mesterséges megtermékenyítéssel foganhat meg a babátok.

Forrás: Zatik nőgyógyászat

Hirdetés