Talán 1 hetes lehetett kislányom, mikor átjött a Nagymamám meglátogatni minket! Elég nehezen mozogtam a császármetszés miatt, ezért ülve fogadtam! Megkérdezte hogy vagyok… Hát Mama, eléggé fáj a hasam, de mostmár összekéne szedni magam, mert főznöm, takarítani és mosni kéne!
Micsoda? – kérdezte. Jajjj lány, te ezt nevezed mosásnak amit manapság csinálnak? Mi lett volna veled az én időmbe? Hazajöttem a kórházból a császármetszés után 1 héttel,és már az nap mosnom kellett! Na de nem ám beraktam egy gépbe és az kimosta….. Teknőbe kinnt az udvaron. A pelenkákat, a véres lepedőt, ágyneműt, hálóinget, Öregapád munkás ruháit.. Na az mosás volt lány!

Aztán mentem hátra kapálni, gazolni, teheneket disznókat etetni, itatni…. De mondom Mama, akkor ki volt a babával (apummal) Hát az ő nagymamája! És mondom hogy szoptattad? Hát lány, abban az időben nem volt ilyen hogy egész nap csak szopott a gyerek meg anyával pihent! 3-4 óránként ha már nagyon sírt, szólt a nagymama hogy menjek szoptatni! Mikor meg kicsit nagyobb volt, felkötöttem magamra és úgy dolgoztam a kertbe!
És csak hallgattam nagymamám történeteit, miközben arra gondoltam hogy én ezt biztosan nem tudnám megcsinálni… Örülök ha felmegyek az emeletre, bedobok egy mosást, majd 1óra múlva kiteregetek! Vagy ha főzök valami gyorsat utána csak bepakolok a mosogatógépbe…
Nem tudom hogy annak idején ezt hogy bírták, de itt van 76 évesen és a cukor és magasvérnyomáson kívül, jó egészségnek örvend! Sokszor elgondolkodom hogy mi lett volna velem,, modernanyával” 50 évvel ezelőtt……….

Előző cikkHogyan hatnak a zajok a babára?
Következő cikkMikor érkezzen a kistestvér?