A női test a termékenységgel kapcsolatban is ad jelzéseket. Ezek a termékenységi jelek a tüneti – hőmérőzéses módszerrel megfigyelhetők a ciklus során. A méhnyak és a méhnyak nyákjának megfigyelése, valamint az alaphőmérséklet napi feljegyzése támpontot ad a női ciklus termékenységi időszakára. A termékenységi ciklus három szakaszból áll. 1. relatív terméketlen fázis, 2. termékeny fázis, 3. abszolút terméketlen fázis. A természetes módszerrel a termékeny időszak kezdete és vége pontosan meghatározható. A relatív terméketlen szakaszban bekövetkezhet nem tervezett fogamzás, de az abszolút terméketlen fázisban még soha nem történt váratlan megtermékenyülés.

Hirdetés

Értékes jelzések birtokába juthatunk a folyamatos önmegfigyeléssel. A termékenységi tünetek pontos kiértékelésével meghatározhatók a termékeny és terméketlen napok. A nő számára nagyfokú biztonságérzetet ad, ha megbízhatóan értesül szervezete egészséges működéséről, de a szabályostól eltérő tüneteket is hamar észreveheti. A természetes működés figyelemmel kísérése minden életkorban ajánlatos, akár fiatal leányról, akár aktív korban, vagy változó korban lévő nőről legyen szó. A TH-módszer (tüneti-hőmérőzéses) a családtervezéskor hasznos igazán.

A méhnyak nyák

billigsA méhnyakban elhelyezkedő mirigyek hormon hatására termelnek váladékot. A nyák szerepe, hogy a nő szervezetében kedvező körülményeket teremtsen a hímivarsejtek számára. A hímivarsejtek csak néhány óráig maradhatnának életképesek, ha a nyák nem adna védelmet. A kevésbé termékeny váladék a hímivarsejtek számára nehezen átjárható, hálózatos szerkezete megnehezíti bejutásukat. A termékenyebb típusú nyákban, a nyák tápláló hatásának köszönhetően fokozódik a hímivarsejtek életképessége, így akár 3-5 napig is fogamzó képesek maradnak. A legfrissebb kutatások szerint a petesejt csak 12-18 óráig életképes.

A terméketlen napok idején nyák nem jelentkezik. A kissé termékeny napokon kevés, fehéres, esetleg sárgás, sűrű, de nem nyúlékony állagú a nyák, míg a termékeny napokon bő nyák jelentkezik, mely tojásfehérjeszerű, híg, átlátszó és nyúlékony. Naponta többször is érdemes nyák mintát venni WC használat során. A hüvelybemenet törlése után a nyák mennyiségéről és állagáról kaphatunk tájékoztatást. Törlés után a törlő össze és széthajtásával vagy a két ujjunkkal felvett nyák széthúzásával. Észlelhetjük a nyák sűrűségét, nyúlékonyságát, tapintatát, színét, átlátszóságát.

[one-sixth-first]Nyák[/one-sixth-first][one-sixth]

Nincs nyák, szárazság

[/one-sixth][one-sixth]

Nincs nyák

[/one-sixth][one-sixth]

Nyirkos

[/one-sixth][one-sixth]

Nyák

[/one-sixth][one-sixth]

Legtermékenyebb nyák

[/one-sixth][clear-line]

[one-sixth-first]Mit érez?[/one-sixth-first][one-sixth]

szárazság, érdes, viszkető

[/one-sixth][one-sixth]

semmi sem érezhető

[/one-sixth][one-sixth]

nyirkos

[/one-sixth][one-sixth]

nyirkos vagy semmi nem érezhető

[/one-sixth][one-sixth]

nedves, síkos, csúszós, mintha olajozva lenne

[/one-sixth]

[one-sixth-first]Mit lát?[/one-sixth-first][one-sixth]

semmi sem látható

[/one-sixth][one-sixth]

semmi sem látható

[/one-sixth][one-sixth]

semmi sem látható

[/one-sixth][one-sixth]

Sűrűség: sűrű

Nyúlékonyság: kissé nyúlós, nem húzható

Színe: fehéres, sárgás,

Átlátszatlan, krémszerű

[/one-sixth][one-sixth]

Sűrűség: híg, folyós

Nyúlékonysága: nyújtható

Színe: vöröses, barnás vörös

Világos, átlátszó, tojásfehérje szerű

[/one-sixth]

 Nem minden ciklusban keletkezik „legtermékenyebb” típusú nyák.

A méhnyak

A méhnyak a méhet a hüvellyel összekötő csatorna. A méhnyak a hüvely felső szakaszába félgömbszerűen betüremkedik, melynek alsó nyílása a méhszáj. A nő ciklusa során tapinthatóan megváltozik a méhnyak hüvelyben elfoglalt helye, a méhszáj nyitottsága. Mindezek észlelése tapintással történő belső vizsgálattal történik. Az önvizsgálat csak a szüzesség elvesztése után javasolt. Napi gyakorisággal a menstruáció vége után érdemes elkezdeni az önvizsgálatot, esti időpontban, mert a méhnyak ekkor lejjebb húzódik a hüvelyben. Pisilés után, azaz ürített hólyaggal érdemes végezni a vizsgálatot, mert a méh és a méhnyak is lejjebb kerül ilyen állapotban, ezért könnyebben elérhető. Minden nap, ugyanabban testhelyzetben végezzük a vizsgálatot, mely lehet álló helyzet, egyik lábat magasabbra helyezve, guggoló vagy fekvő helyzetben. A leghosszabb ujjat kell a hüvelybe bevezetni, és a lehető legmagasabbra felnyúlni. Ezt a vizsgálatot az abszolút terméketlen időszakban érdemes elkezdeni, mert a tapasztalatok szerint ekkor észlelhető a legalacsonyabban a méhnyak.

customup_20130917_122554_4258_NevtelenUjjunkkal először a hüvelyfal felszínét tapintjuk, melyen ferdén futó redőket tapasztalunk. Amikor ujjunk sima felülethez érkezik, akkor már a méhnyakat tapintjuk, kis domború félgömb érzetét kelti. A félgömb közepén kis gödröcske tapintható, ez a külső méhszáj. Már szült nőnél esetlegesen hegesedés is tapintható ezen a helyen. Ha ujjunk a méhszáj mellett elcsúszva a végbél és a méhszáj közé kerül, a végbél puha falától a méhnyak kemény tapintata ad támpontot az ujjak irányításához.

A méhnyak hüvelyben elfoglalt helyzetét vizsgálva tapasztalni lehet:

  • ujjunkkal könnyen elérhető, tehát alacsonyan van

  • ha nehezen érhető el az ujjunkkal, akkor magasan van

  • a méhnyakat körbetapinthatjuk, mely lehet kemény, porcos tapintású, puha, mint az ujjunk

  • tapinthatjuk a méhszáj nyitottságát, lehet zárt, kissé nyitott, és nyitott.

A terméketlen méhnyak: a hüvelyben alacsonyan helyezkedik el, könnyen elérhető, kemény, tömött tapintatú, a méhszáj zárt.

A termékeny méhnyakra a nehezen elérhetőség jellemző, mivel a hüvelyben magasan helyezkedik el, puha tapintatú, nyitott a méhszáj.

Az ovulációhoz közeledve a tömött, zárt méhnyak egyre inkább felpuhul, gumiszerűen puha tapintásúvá válik. A méhnyak felemelkedik, alig lesz elérhető. A méhszáj ujjnyira megnyílik.

Az ovuláció után a méhnyak visszanyeri eredeti formáját, tömöttebbé válik, mélyebbre süllyed, könnyebb elérni, a méhszáj szorosan zárt lesz.

Összefoglalva: a termékeny napokon a méhnyak a hüvelyben alacsonyan helyezkedik el, kemény tapintású és a méhszáj zárt. A termékeny napokon a méhnyak a hüvelyben magara húzódik, puha tapintatú és a méhszáj nyitott.

A méhszáj ovuláció előtti kinyílása és megemelkedése segít az ondósejteknek céljuk eljutásához. A méhszáj záródása az ovuláció után, a nyák besűrűsödése megakadályozza a fertőzések kialakulását.

Ovuláció előtt, vagyis a ciklus első részében a méhnyak alacsony állású, a méhszáj tömött és zárt, nyák nem észlelhető. Az ösztrogén termelődéssel, azaz a termékeny időszak kezdetén a méhnyak emelkedik, a méhszáj felpuhul és megnyílik.

Ovuláció után, a méhszáj bezárul, tömöttebb tapintatú és alacsonyabb helyzetű.

  • A ciklus első felében a méhnyak bármilyen változása jelzi a termékeny időszak kezdetét.

  • Az ovuláció utáni terméketlen időszak a 3. olyan nap estéjén kezdődik, mikor a méhszáj tömötté és zárttá válik. Ekkor már a mért testhőmérséklet is igazolja ezt.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .