A mai szülőknek lényegesen könnyebb dolguk van pelenkázás ügyben, mint a szüleinknek volt. Akkor még vasalták, főzték a pelusokat. Nem volt nedvszívó, mégsem volt piros a popsink.

Az első pelenkázást még a kórházban elvégezzük. Azonban rémisztő lehet, hisz egy törékeny babalábat kell felemelni. Szinte látjuk magunk előtt, hogy ha erősebben megfogjuk, akkor a kezünkben marad. Alig merjük felemelni a baba fenekét. Aztán később olyan rutinná válik, hogy nem is emlékszünk majd, mitől féltünk az elején.

Hogyan tegyük tisztába?

  • Miután levettük a régi pelust, le kell tisztítani a babát.

Fiúk

  • Először a vizeletet töröljük le a láb hajlatai felől a hímvessző irányába. Amikor a popsiját töröljük, emeljük fel a lábait. Higgyük el nem fog a kezünkben maradni, még akkor sem, ha a pici kis talpak nem nagyobban a kisujjunknál.
  • Ha kakis volt a pelus, a pelenkával annyi kakit szedjünk le a fenekéről, amennyit tudunk. Majd nedves törlővel tisztítsuk meg a végbélnyílás környékét is.

Lányok

  • A vizeletet töröljük le a külső nemi szervről és a környékéről, de a szeméremtestbe soha ne nyúljunk be. Itt is emeljük fel a baba fenekét. Figyeljünk arra, hogy mindig a a szeméremtesttől a végbélnyílás irányába töröljünk. Erre majd ha a pici lány nagyobb lesz és szobatiszta, őt is erre tanítsuk meg, hisz fordítva és láttam más ilyen lánykát, hogy hátulról törölt előre – és ha így töröl, az összes kórokozót a hüvelybe juttathatja.

A pelenkázás tudománya! Így csináld okosan!

  • Ha kakis pelenkát vettünk le, akkor a comb és a popsi felől befelé haladva végezzük a törlést.
  • Ezután fontos figyelnünk, hogy a bőr ne legyen nedves. Bekenjük a baba popsiját a védőnő által adott kenőccsel. Ha piros a baba végbele, vagy akár a fiúknál a zacsi alja is lehet, akkor a Bepanten nagyon jó erre.
  • Majd adjuk rá a tiszta pelust.(tegyük a feneke alá, hajtsuk fel elölről, majd zárjuk össze. Én mindig bedugom az ujjam a hasa felől, hogy megfelelően szoros-e. Ha befér az ujjam, akkor jól zár, de nem szorít.)

A pelenkázás tudománya! Így csináld okosan!

Bőrgyulladás

Előfordulhat pl. fogzás, vagy légúti fertőzés kapcsán, hogy hígabb lesz a széklet. Azonban ezt az újszülöttnél is tapasztalhatjuk. Ettől kipirosodhat a popsi. Ekkor nagyobb gondot kell fordítani a popsi krémezésre, hisz a felázott felületen könnyen megtapadnak a gombák. Figyeljünk arra is, hogy a babán sűrűbben cseréljük a pelust.

Napirend

A napirendnél már írtam, hogy a piciknél határozzuk meg a pelenkázás idejét. Mivel ott a Pici még 3 óránként enni fog, ezzel mindig kössük össze a pelusozást. Én az evés utánra tenném – igaz minden orvos azt mondja , hogy evés előtt kell – de, ha evés közben elalszik a baba, soha nem fogod leszoktatni arról, hogy a ciciden aludjon. Vagy csak a tápszeren fog elaludni. Tehát az evést ne kösse össze az alvással, mert az később neked lesz nehéz, ha erről le akarod szoktatni.

Később már úgysem fogunk minden étkezésnél pelust cserélni.:)

A pelenkázás tudománya! Így csináld okosan!

Előző cikkGyeden vagyok a picivel, ma még is kirúgtak
Következő cikkCsúnyán néznek az anyára, aki pórázon sétál a gyerekével

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Anyum is még főzte nekem ki a pelust..nagyon örülök,hogy már jóval egyszerűbb a pelenkázás. Nagy élményem volt, hogy hamarabb befektettek és egy első babás anyukának én mutathattam meg,hogy hogyan is kell pelust cserélni :)Örültem,hogy segíthettem neki.

  2. Bizony, bizony az én időmben még áztattuk, főztük és vasaltuk a textil pelenkát, még a baba fél éves korában is. Igaz az orvosom akkor már rám szólt, hogy felesleges már vasalgatni, kell annyi baci most már a babának!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .