A meseolvasást érdemes kisbaba korban elkezdeni, ugyanis ez növelheti a gyermek szókincsét a későbbiekben. Egy pár hetes vagy hónapos babát még nem lehet rá bírni arra, hogy folyamatosan ránk figyeljen amíg olvasunk neki, ettől függetlenül mi igenis olvassunk nekik szép meséket! Mutassunk nekik színes képeket a könyvekben, és ha vannak benne állatok, mondjuk el nekik milyen állat az, és hogy hogy csinál. A gyerekek szeretik utánozni az állatok hangjait, igy minél elobb elkezdjük nekik megmutatni, annál előbb fogják ők is utánozni. Ez azért is fontos, mert a beszéd legtöbbször ezekkel a hangutánzó szavakkal kezdődnek. Amikor olvasunk nekik, az agyuk folyamatosan ingert kap, és a már nagyobb gyermekeknél a szöveg értelmezése és elképzelése is fejlesztőleg hat. 

Mindig olyan mesét olvassunk nekik, amik szép es jó dologra tanítják őket, ugyanis minél több ilyet fog hallani, annál jobb ember válhat belőle.
Jobban fejlődnek azok a gyermekek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, népmesét. Ma már a fejlesztő pedagógusok többsége egyetért ezzel az állítással. Amellett, hogy ezek a gyermekek előnyre tesznek szert a tanulásban kortársaikkal szemben, a mesehallgatás hozzájárulhat a gyermekeink olvasóvá neveléséhez is.
Ne erőltesse, legyen örömmesélés!Nagyon fontos, hogy a gyermekre ne kényszerítsük rá a mesét, ha ő azt nem szeretné: vezessük ezt be úgy az életébe, hogy az természetessé váljon, örömét lelje benne, emiatt a későbbiekben is igényelni fogja. Például az egészen pici babákkal játszunk ölbeli játékokat, mondókázzunk, énekeljünk sokat, tapsoljunk, táncoljunk velük. Csak akkor térjünk át a meseolvasásra, amikor már értik a mesét, de mindig olyat válasszunk, ami az ő korának és fejlettségi szintjének éppen megfelelő. Járjunk elől jó példával: mi is olvassunk a gyermekeink előtt könyveket, magazinokat, akár tévézés helyett is! Így a gyermek azt látja majd, hogy a szülő szeret olvasni, és ez jobban hat rá, mint bármi más.

Előző cikkMilliomos anyukák ! Mennyit ér a piacon, ha gyereked van?
Következő cikkHihetetlen! 100 éve ezeket tanácsolták az anyukáknak!