szorongó gyermek

Szorongó gyermek igenis van, és nem feltétlenül a rossz körülményektől válik azzá. Már többször említettük, hogy a mi érzéseink, lelki állapotunk átragadnak a picikre is. Ugye már az anyaméhben is tapasztalhatjuk, ha mi örülünk, a babánk is jókedvű odabent. Kint sincs ez másképp. A babáink hihetetlen szenzorokkal rendelkeznek, megérzik azt is, amit mi nem mondunk ki.

A szorongó gyermek étvágytalanSokszor mutatkozik meg a mi lelki állapotunk a baba evésében illetve nem evésében is.

A túlzottan aggodalmas szülő szorongóvá és étvágytalanná is teheti gyermekét. Emlékszünk még arra a mondatra, hogy egyet anya kedvéért, egyet apa kedvéért? Vagy egy sokkal erősebb változatra, hogy addig nem állsz fel az asztaltól, amíg…

A gyermek ettől frusztrált és szorongó lehet.

 

Ennek jelei:

  • Szájában tartja az ételt, de nem rág
  • Folyton kiköpi az ételt
  • Öklendezik és hány

Ez mind lehet a jele annak, hogy a mi szorongásunk átragad a gyermekre, vagy egyszerűen azért szorong már, mert túl sokat kellett ülnie az asztalnál.

A legjobb, ha a baba már nem akar enni, akkor hagyjuk. Meg kell neki magyarázni, hogy most van ebéd (vagy más étkezés), később nem lesz. Egy jó és bevált napirend mindezt megoldhatja.

Persze ezeket a jeleket ne tévesszük össze a gyermeki hisztivel, de azt is tartsuk szem előtt, hogy nagyon sok esetben mi lehetünk az „okai” a gyermek viselkedésének…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .