A szülés nem olyan mint a romantikus filmekben, nem megy olyan gyorsan és közel sem olyan könnyű! Nem úgy zajlik, hogy elfollyik a magzatvíz, nyomsz kettőt majd friss sminkben belőtt hajjal öleled az újszülöttedet és minden rózsaszín.

Hirdetés

A szülés nem könnyű, nehéz fizikai megterhelés mind az anyának mind a babának, a szervezetet akkora sokk éri amit más esetben nem biztos , hogy kibírna az ember.

Kezdjük az elején

A legjobb esetben , ha nem lesz koraszülött a baba a 37. héttől a szülés kezdetét a nyákdugó távozása jelzi, persze a két esemény között akár hetek is eltelhetnek.

Bepisiltem, vagy ez már a magzatvíz?

Nos, a kérdés jogos! Amikor a harmadik trimeszter vége felé jársz, bizony a baba kényelmesen ráfekszik a húgyhólyagodra, de akár egy-két jól kivitelezett karate-, netán kid box mozdulattal, kellően el is találhatja. Ez pedig vizelet szivárgást, de akár egy váratlan és drasztikus bepisilést is eredményezhet. 

Tehát, igen, érdemes az utolsó három hónapban már betétet hordani. A drogériákban, patikákban lehet kapni olyat, amely kimutatja, hogy a távozó folyadék magzatvíz-e. Miért lehet erre szükséged? A magzatvíz távozhat egyszerre és hirtelen, de az is lehet, hogy épp csak szivárog. A magzatburok kis repedése esetén – hiába szagtalan – akár a vizelettel is összetéveszthető. Az ilyen betétek azonban egyből tudatják számodra, hogy itt az ideje felhívni az orvosodat.

A szülészeten

Itt már a célegyenesben vagy!

Lényegében mindegy, hogy 3 perces fájásokkal érkezel, netán programozott császárra jelentkezel be, a történet eleje egy megfelelően kivitelezett és igen hatékony eljárás lesz; a beöntés. 

Ezt két esetben tudod elkerülni. Az első, ha már toló fájásokkal léped át a kórház kapuját, és nincs rá idő, a másik, ha egyik kezedet a szívedre, másikat pedig a bibliára téve leteszed a nagy esküt, hogy előző éjjel gyakorlatilag minden távozott belőled, egy barátságos hasmenés formájában. Nem érdemes azonban valótlant állítani, mivel a nyomással, úgymond mindent távozásra bírsz odalent. A császármetszés után pedig, hidd el, minden vágyad elkerülni a mosdó helyiséget, eme tevékenység szempontjából.

Nyomj!

Erről konkrét tapasztalatom nincs, hiszen nekem császárom volt, de hallottam ismerősöktől , hogy nagyon nehéz folyamat. Nyomsz még akkor is amikor azt hiszed minden erőd elfogyott, ha nem megy simán vákumoznak, a hasadba könyökölonek, minden ez csak nem kellemes! Úgy tudom ezt elképzelni mintha egy gyors vonat készülne távozni a méhedből.

Minden várandós nő rémálma

Azt hiszem a gátmetszés sem lehet túl kellemes érzés, főleg utána létezni a varratokkal, valószinűleg kellemetlenebb lehet mint az én felszívodó varrataim a hasamban.

Szóval a doki ott ül a feltárult valód előtt, fog egy célszerszámot, és bevág a hüvely- és a végbélnyílásod közti bőrbe.Jobb esetben az EDA, vagy épp a sok fájdalom miatt ezt nem igen érzed – bízz ebben -, de sok anyuka számolt be arról, hogy „hallotta” a vágást. A szülés lezajlását követően pár öltéssel ezt összevarrják – ami szintén nem egy leányálom -, többnyire már felszívódó varratokkal, így legalább ennek kiszedését megspórolhatod.

FORRÁS: TREE OF LIFE DOULA PHOTOGRAPHY

A császár mégsem olyan könnyű, mint ahogy sokan hiszik

Erről vannak emlékeim! És nem minden császár egyforma!

Először is amikor előkészítenek , meztelenre vetkőztetnek. Kapsz egy katétert meg mindeféle infuziót. Beviszenek a műtőbe ahol nagyon hideg van! A csigolyáid közé érzéstelenítőt szúrnak, amit ha elrontanak hetekig kínoz majd a migrén. Kezedet lábadat leszíjjazák és indul a műtét! Eleve sokkol , hogy ki vagy kötve, két orvos szab varr rajtad és nem tudod mi történik. Ha meg van a baba alig látod , rögtön elviszik. Téged össze varnak és visznek az intenzívre.

Ott homokzsákot tesznek a sebedre és 6-12 órán át nem mozog a lábad, ez az használt érzéstelenítőn múlik. Nekem például nem takarították ki a méhemet rendesen, így óránként jöttek kinyomni belőlem az alvadt vért a seben keresztül. Nagyon nem élveztem!Ahogy múlik az érzéstelenítő , úgy jön a pokol, erős fájdalamak, nem tudsz köhögni , tüsszögni mert az átvágott izmok miatt nagyon fáj. Hat óra után lábra kell állnod, és fürdened kell , úgy hogy mindenféle csövek lógnak ki belőled. Utána mehetsz a babádhoz.

Szülés utáni halk sóhaj

Nem szépítjük, ne várd, hogy egy olyan Instagram-anyuka fog visszamosolyogni rád a tükörből, aki a szülés után 3 nappal, már a kockás hasáról posztol képet. 

A nők többsége bizony a könnyeivel küzd az első önvizsgálat után.

A pocakod akkora marad, mintha pár hónapon belül érkezne a kistesó, de nem szép és feszes, amolyan puha, plöttyedt hasat kapsz. Pár hét, de akár pár hónap is eltelhet, míg a méhed teljesen visszahúzódik az eredeti méretére.

A hüvelyi úton szült nők inkább egy ideig meg se nézzék magukat odalent, ha megoldható, ne is nyúljanak oda! Komolyan, az ő érdekükben! Elég talán csak annyi mondani az ottani állapotokról, hogy nagy, fonnyadt saláta.

A császárosok az első sebkukucskánál frászt fognak kapni. 10 nap után, a varratszedést követően azért már javulni fog a dolog megítélése, fél évvel később pedig a heg kifejezetten széppé válik. Ha nem vagy 40 kiló vasággyal együtt, és alapból egy kis pocakkal bírsz, nos, esetedben kötényhas formáció várható, a szeméremdomb vonalában olyan lesz, mintha egy vékony zsinórral beljebb húzták volna a hasad.

Szülés után felléphet fertőzés, inkontinencia, hüvelyszárazság, mellgyulladás, nyitva maradt hasizom, köldöksérv… Szóval a szülés minden, csak nem egy szép és szervezetkímélő dolog. 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az a nő, aki átélte, miért is vállalkozik rá még egyszer? 

A válasz banális, de igaz; mert anyává válni a világ legcsodálatosabb dolga!

Hirdetés