orvos, orvosválasztás, szülés
Forrás: avivaromm.com

A szülésre szinte mindenki úgy gondol, hogy egy kibírhatatlannak tűnő fájdalmat kell átélnie a szülő nőnek. Azonban vannak olyan ritka esetek, amikor egy olyasfajta eufórikus állapotot él át a kismama, amelyet az orgazmushoz hasonlítanak. Nehezen tudjuk ezt elképzelni, hiszen szinte csak arról hallhatunk, hogy milyen fájdalomcsillapító eljárásokat alkalmazhatunk annak érdekében, hogy minél elviselhetőbbé tegyük ezt a folyamatot.

Hirdetés

Egy 2013-as tanulmányban több mint 100 francia szülésznő munkáját vizsgálták, akik  206000 baba születésében segédkeztek. A vizsgálatból arra a követeztetésre jutottak, hogy a szülések 0,3 %-ban orgazmust éltek át a nők. Sokan azonban nem is beszélnek róla, mert attól tartanak, hogy nem hiszik el az emberek. Vagy azt gondolják, hogy ez csak velük fordulhat elő. Vannak olyan szülőnők, akik azt mondják, hogy olyan erős orgazmust még sosem éltek át szexuális együttlét alatt, mint a szülés során.

Hogy is lehetséges ez?

Több okot is feltételeznek, aminek köszönhető a gyönyör átélése: Vannak akik  azt mondják, hogy  szülés során a csecsemő feje, amikor bejut a szülőcsatornába, akkor extra nyomást gyakorol a hüvely falára, majd csökken a nyomás, aztán újból erősödik és így tovább, amely olyan erőssé fokozódhat, hogy a nő orgazmust él át. Mások azt mondják, hogy a vajúdás és szülés során felszabaduló hormonoknak köszönhető. Melyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a méhösszehúzódások szabályozásában is. Ezek a hormonok nélkülözhetetlenek a szülésnél és a szexuális együttlét során is.

A legfontosabb hormon az oxitocin, másnéven : szeretethormon . Mely szülés során nagy mennyiségben szabadul fel, méhösszehúzó hatása mellett serkenti a prosztaglandinok felszabadulását, amely az anyai érzések kiváltásáért is felelős. A szexuális együttlét során szintén nagy mennyiségű  oxitocin szabadul fel. Emellett  a szülés során felszabaduló endorfinoknak nagy szerepük van a fájdalomérzet csökkentésében is. Azonban ne ijedjünk meg, ha szülés közben nem élünk át ilyen extázist, hiszen minden szervezet más, másképp éljük meg a szexuális együttlétet, a fájdalmat és nem utolsó sorban különbözik az anatómiai felépítésünk is.

Forrás: whattoexpect.com

Hirdetés