terhesseg

Az egész terhesség alatt ez a legfontosabb időszak a baba számára, hiszen ekkor dől el minden genetikai tulajdonsága. De mi is történik a magzattal a terhesség első hetében?

Hirdetés

A terhesség 1. hete: A természet csodája

Petesejt

A két petefészekben termelődik, és számuk már születéskor meghatározott. Tehát a petesejtjeink velünk öregszenek és nem újulnak meg.

“Születéskor kb. 1 millió petesejt található a petefészekben, melyből életünk során 350-400 db érik meg.”

A petefészkek ezen kívül hormonokat, ösztrogént (tüszőhormon) és progeszteront (sárgatest hormon) termelnek.

Minden egyes ciklusnál az egyik vagy másik szilva nagyságú petefészek felszínén apró hólyagocska képződik. Ez a 14. napra – ez az idő egyéntől függően változhat, de a 28 napos ciklusnál valószínűsíthető a 14. napi peteérés – szőlőszem méretűre növekszik.

Ez lesz a tüsző. Belsejében folyadék és egy kicsi, 0,1 mm átmérőjű magocska, a petesejt található.

Ha a petefészek fala vastag, akkor ez a folyadék tovább termelődik, de a petesejt nem tud időben kiszabadulni. Ekkor alakulnak ki a ciszták a szervezetben. Ma már ezt tudják kezelni az orvosok.

Maga az ovuláció a hipofizishormon jeladására következik be, 24 órával a „jeladás” után . A kiszabadult petesejtet a petevezeték kinyílt virágra emlékeztető nyúlványai, melyek a petefészek felszínére hajolnak, lassú mozgással terelik a petevezeték belsejébe, ahol találkozhat a hímivarsejttel.

A terhesség 1. hete: A természet csodája

Spermium

A herékben termelődnek a férfi élete végéig, gyakorlatilag folyamatosan.

“Ezért lehetséges, hogy 60 év felett is lehet valaki apa, míg a nőknél a terhesség létrejötte természetes úton csak a változókorig lehetséges .”

A herék is termelnek hormonokat, pl. a tesztoszteront.

A férfiak hímivarsejtek termelődése és érése csak a pubertáskorban kezdődik el. A spermiumok termelődése körülbelül 80-90 napig tart (ebből 64 nap a spermiumok kifejlődése és további 1-20 nap a spermiumok érése) a gyermekvállalás előtti közel 3 hónap igen fontos a jó spermakép kialakulása szempontjából. Ez idő alatt káros szenvedélyek, elektromos eszközök alkalmazásának csökkentésével illetve a herék melegnek történő kitettség mérséklésével illetve A, B, E vitaminok fogyasztásával a férfi sokat tehet termékenységének javulása érdekében.

A spermium feje tartalmazza az emberre jellemző genetikai anyagot, a farka pedig a mozgását segíti elő. A fejet egy speciális burok borítja, mely segíti a petesejttel való egyesülést.

terhesség első heteA spermiumok hosszú utat tesznek meg míg elérik a petesejtet és rendszerint csak 1 hímivarsejt egyesül vele. Az éretlen hímivarsejtek termelődnek a herékben, melyek átkerülnek a mellékherébe, ahol a végleges érési folyamaton mennek keresztül és itt várják az ejakuláció pillanatát. Ejakuláció alkalmával az ondóvezetéken keresztül az ondóhólyagon és a prosztatán keresztülhaladva, kijutnak a péniszből . Ha a spermiumok nem jutnak ki, akkor 1 hónap múlva elpusztulnak, és helyettük újak képződnek. Ha létrejön az ejakuláció, akkor kb. 500 millió spermium kerül a hüvelybe, melyek 36 óráig életképesek. Ejakulációkor a spermiumok magfolyadékkal együtt kerülnek ki a testből. Ez a folyadék a prosztatából és az ondóhólyagokból ered, feladatuk a tápanyagok és a megfelelő kémiai miliő biztosítása a hímivarsejtek számára.

“A spermiumok 1 perc alatt 3 mm-t tesznek meg. A hosszú út alatt megérnek, mozgékonnyá válnak és végrehajtják a szükséges kromoszómacsökkenést 46-ról 23-ra.”

A női testen belül, a hüvelytől a petevezetékig 20-25 cm-s az út. Ezen a gyengék és hibás spermiumok nem jutnak végig és már csak mintegy 100 hímivarsejt ér a petevezetékbe.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .