Azokra a kismamákra, akiknél valamilyen oknál fogva nem lehet természetes szüléssel világra hozni a kisbabát, legtöbbször a császármetszés vár. Ekkor rengeteg kérdés tevődik fel, miképpen fog a császármetszés menete zajlani?

Hogyha már előre tudható, hogy nem természetes szüléssel fog megszületni a baba, akkor általában a szülész szakorvossal konzultálva egy ideális időpontot beszélnek meg. Sürgősségi esetben erre nincs lehetőség.

“Egy természetes szülés is császármetszéssel végződhet, vagy akár egy egyszerűnek tűnő vérzés is.”

A programozott császármetszés menete a következőképpen zajlik: éhgyomorra előkészítik a kismamát a műtétre. Ilyenkor mindenféle ékszert, festéket el kell távolítania és valószínűleg beöntést kap. A következő lépésben vagy érzéstelenítik, vagy pedig altatják a kismamát. Ha az érzéstelenítés mellett dönt a szakorvos, akkor a csigolyák között a gerinccsatornába juttatják a szert, amely öt-tíz percen belül ki is fejti a hatását. Ezt követően felhelyezik a katétert és a vérnyomásmérőt, amely folyamatos visszajelzést ad az orvosnak.

Ezután a szülészorvos fertőtlenítő oldattal keni be a kismama hasát, a szeméremcsont felett nem sokkal, majd egy vízszintes vágást ejt rajta. Ma már szerencsére nem vágják végig hosszában az anyák hasát, mint pár évvel ezelőtt. Most már arra is törekednek az orvosok, hogy az anya nő is maradhasson. Persze életveszélyes esetben értelemszerűen ezt nem fogják figyelembe venni.

A hasfal átmetszése után a méh következik, majd pedig a burok. A keletkezett résen keresztül emeli ki az újszülöttet a méhből, majd elvágja a köldökzsinórt. Mint egy természetes szülésnél, itt is el kell távolítani a méhlepényt, majd a császármetszés menete azzal zárul, hogy a szakorvos kimossa a méhet és a hasüreget és szakszerűen összezárja a sebet.

Ha érzéstelenítéssel zajlik a császár, akkor sem láthatod magát a műtétet. Lepellel takarnak el deréktól lefelé, így te nem láthatsz semmit. Persze közben a fejednél az aneszteziológus beszélget veled és apróbb nyomást- húzást érezhetsz a méhed irányából. Azonban fájdalommal nem jár a beavatkozás.

 

Előző cikkAzok a bizonyos csodás babafotók és ami mögötte van
Következő cikkVércsoport összeférhetetlenség terhesség alatt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .