A napokban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy 2020. június 30-ig meghosszabbítják a törlesztési moratóriumot minden olyan hitel esetében, amelyet 2020. március 18-áig folyósítottak. A döntés legnagyobb nyertesei kétségtelenül a Babaváró hitelesek, hiszen ők az első 5 évben nem fizetnek kamatot, így a moratórium miatt sem halmozódik fel kamat. Ráadásul a törlesztés felfüggesztésével konkrét pénzügyi előnyhöz juthatnak, amennyiben az első 5 évben jön a baba. Ha baba érkezik, jöhet a pelenkatorta!

A járványhelyzet miatt elrendelt fizetési moratórium lényege, hogy a 2020. március 18-áig folyósított hiteleket ideiglenesen nem kell törleszteni. A felfüggesztés minden hiteltípusra – pl. lakáshitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel, áruhitel, Babaváró hitel – vonatkozik, mégpedig a jelen állás szerint egészen 2021. június 30-ig. A moratóriumba történő belépés automatikus, vagyis az adósoknak kifejezetten nyilatkozniuk kell arról, hogy továbbra is szerződés szerint kívánják teljesíteni a fizetnivalóikat.

Bár a moratórium mindenképpen nagy segítség az anyagi problémákkal küzdőknek, azzal tisztában kell lenni, hogy nem jelent hitel- vagy kamatelengedést, vagyis a szüneteltetés alatt összegyűlt kamatokat utólag meg kell majd fizetni. Annyi könnyítés azért van, hogy az összegyűlt kamat nem rakódik rá a tőketartozásra, hanem egyenlő részletekben elosztják a hátralévő havi törlesztők között, vagyis részletfizetéssel kell majd megfizetni. Elvárás ráadásul a Magyar Nemzeti Bank részéről, hogy a havi törlesztőrészletek nem emelkedhetnek a moratórium miatt, ami úgy érhető csak el, hogy a hitel futamidejét a bankok meghosszabbítják a szüneteltetés idejével, plusz még valamennyi hónappal.

Ha valaki teljes mértékben kihasználja a lehetőséget, akkor – a jelen állás szerint – akár 15 hónap kamatai is felhalmozódhatnak. A Babavárónál azonban nincs kamat, vagyis nincs minek felhalmozódnia, ráadásul a Babaváró egyetlen költségét, az állami kezességvállalási díjat sem kell a moratórium alatt fizetni. Ez a fennálló tőketartozás 0,5%-ának 1/12-ed része, vagyis induláskor legfeljebb 4 166 Ft. Emiatt a moratórium az ő esetükben valóban semmilyen plusz költséget nem jelent.

De ez még nem minden, ugyanis ha a család három gyermeket szeretne vállalni viszonylag gyorsan (az elsőt az első 5 évben, majd a következő kettő gyermeket az ezt követő hat esztendőn belül), akkor a moratórium miatt több százezer forintot még nyerhetnek is.

Például: 2020. január 1-jén 10 millió forint Babaváró hitelt vett fel egy pár, akik erre a kezességvállalási díjjal együtt havi 46 ezer Ft-ot fizetnek. A moratórium miatt nem kell törleszteniük 2020 áprilistól egészen 2021 július 1-ig, ezzel pedig 690 ezer Ft-ot “takarítanak meg”. Az első gyermekük 2021 júniusban születik, pontosabban június 1-jén tölti be a 12 hetes magzati kort, amikortól igényelhetik a gyermek után járó 3 éves törlesztési moratóriumot. Esetükben ez azt jelenti, hogy a Babaváró miatt moratórium indulásának pillanatáig 690 ezer forinttal kevesebb törlesztőt fizettek ki, ha pedig a második és a harmadik baba a következő 6 éven belül megszületik, akkor ezt már később sem kell megfizetniük. (Ugyanis a második gyermeknél ismét elindul a 3 éves moratórium, miközben elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át is, míg a harmadik babánál pedig a teljes fennálló adósság lenullázódik.)

http://bankmonitor

Előző cikkKarácsonyi segítők a világ körül
Következő cikkOrvosi csodák a babák világából!