A tudatos nevelés azt jelenti, hogy kiszámíthatóvá tesszük az életet a gyermek számára és kijelöljük a korlátait. Ezeken belül ő biztonságban érezheti magát.
Megtanulja mi a jó és a rossz, tudja mi vár rá. Alakul az értékítélete.
Megtanul tisztelni dolgokat.

Sose feledjük, egy gyermek soha nem szándékosan rosszalkodik. Egyszerűen arról van szó, hogy a szülei nem tanították meg a helyes viselkedésre.

Végül a tudatos nevelés képessé teszi a gyermeket arra, hogy jól döntsön, hogy kialakuljon a felelősségtudata és önállóan gondolkodjék. Tudjon uralkodni az indulatain.

a tudatos nevelés 12 alapköve

1. kövecske: 

Ismerd meg a határokat, és fogalmazd meg a szabályokat!

Mit tartasz helyesnek? Lehet más jónak tartja, hogy a gyermeke a játékait darabokra töri. És Te mit gondolsz erről? Szerinted helyes ez?
Mondd el gyermekednek mit vársz el tőle. Pl. Ne a boltban közöld vele, hogy nem kapsz cukorkát (mert akkor biztos, hogy hisztivel távoztok).
Előre fektesd le a szabályokat. Pl. Ha a boltba megyünk, hozhatsz magaddal valami rágcsálnivalót, de cukrot nem veszek. Mit vegyünk almát vagy babakekszet?

Tehát: jelöld ki a határt és ne lépd át. A gyermek mindent szeretne megkapni és megérzi, ha elbizonytalanodunk. Tudja, ha még egy kicsit nyüszít, akkor el is éri a célját. Ha ilyenkor engedünk, akkor később sem lesz máshogy.

Viszont tisztességtelen a gyermekkel szemben, ha nem magyarázzuk meg neki világosan a szabályokat.

2. kövecske: 

Tarts önvizsgálatot!

A fegyelmezésben nagy szerep jut a környezetnek is. Persze mindenre rányomja bélyegét a gyermek vérmérséklete is.
A legtöbb gyerek abból tanul önfegyelmet, ahogyan tőlünk látja. Ha feszültek is vagyunk, megőrizzük a hidegvérünket, nyugodtan jelöljük ki a határokat.

Nagy különbség van pl. a között, hogy higgadtan, ítélkezés nélkül távozunk a boltból vagy hogy ordítva kirángatjuk a földön fetrengő gyermeket.

3. kövecske: 

Figyelj arra mit mondasz, Te irányítasz!

Vannak gyerekek, pl. akik nem szeretnek ruhában lenni. Ez nem is mindig baj. Azonban ha készülünk valahová, akkor azt mondjuk: Megyünk a boltba, fel kell öltöznöd.
Ha megfogalmaztuk a szabályokat, a gyerek vagy szót fogad vagy elviseli az engedetlenség következményeit, hogy nem megyünk sehová.

A baj akkor kezdődik, ha nem jól jelöljük ki a határokat és a gyerek a kezébe veszi az irányítást.
Tehát nem zsarnokian nevelünk. Pl. Megyünk a boltba, melyik ruhát akarod felvenni? A pirosat vagy a sárgát?

4. kövecske: 

Amikor tudsz tervezz előre!

A kisgyerekeknek fejletlen a kognitív készsége, ahhoz, hogy értse, miért nem engedélyezünk valamit, ezért a legjobb, ha elkerüljük a problémát.
Ha teheted, kerüld azokat a helyzeteket, melyek túl zajosak, nyüzsgőek, megerőltetők, félelmetesek, fárasztóak. Persze mindezt az adott gyermek képességeihez kell mérni.

Pl. Ha gyermeked egy izgága kisember, ne vidd a porcelán boltba.

5. kövecske: 

Nézz a gyerek szemszögéből!

Amit Te jónak vagy rossznak gondolsz, azt a gyermek nem érzi annak. Egy kisgyermek, aki önállóságra törekszik, el akarj érni a célját. Nem tudja szavakkal kifejezni, hogy pl. azzal szeretnék játszani, mint Peti. Hanem odamegy és kitépi a kezéből.
Sokszor a törés zúzásban benne van az is, hogy a gyermekek koordinációs képessége még hiányos. Tehát lehet, áttrappol a kedvenc újságodon. Azonban ő ezt észre sem vette, hisz csak a szoba végén levő játékára koncentrált.
A harmadik dolog, ami a „rosszaság” hátterében lehet, hogy jön a foga. Erről a baba nem tud. Csak a fájdalmát akarja enyhíteni, ezért rágcsál meg olyat is amit nem szabadna.
És végül előfordulhat a csibészség, akkor is, ha éppen a mamára van szüksége. Azt szeretné, hogy olvass neki egy mesét. Ő csak leveszi a könyvet, ezzel azonban az egész polc tartalma a földre hullik.

6. kövecske:

Fontold meg, miről nyitsz vitát!

Ha egész nap csak azt mondogatod, hogy ezt nem szabad, azt nem szabad, hihetetlenül ideges leszel a nap végére. Pedig a gyerek nevelésbe ez is beletartozik.
Fontos tudni, mikor kell ragaszkodni a szabályokhoz és mikor lehet egy kicsit engedni rajtuk.
Pl. rendet kell rakni, de a gyerek fáradt. Szólsz neki, hogy gyere, el kell pakolni. Mire ő: nem!!
Ha általában rendesen elrakja a játékait, akkor nem kell tovább feszegetni a dolgot. Mondjuk neki azt, hogy: Én elpakolom a kockákat, te pedig addig fektesd le a Sári babát a kiságyába.
Ha tovább makacskodik, akkor mondjuk ismét: Segítek. És pakoljunk el, de egy játékot hagyjunk kint. Adjuk oda neki ezzel: Tessék ezt, Te rakd bele a játékdobozodba. Ha megteszi, dicsérjük meg.

7. kövecske: 

Zárt választást adj a gyereknek!

Egy gyermek szívesebben fogad szót, ha választhat. Így úgy érzi, beleszól a dolgokba. Tehát ne győzködjük az igazunkról, hanem adjunk neki választási lehetőséget.

Ügyeljünk arra, hogy zárt választást adjunk. Amire a válasz egy konkrét dolog legyen, ne pedig Igen vagy nem.
Pl. Mit kérsz vacsorára? Virslit vagy parizeres kenyeret?

8. kövecske: 

Merj nemet mondani!

Sokszor elkerülhetetlen, hogy nemet mondjunk. Egy Anyuka sem szereti sírni látni a gyerekét, így inkább nem mond nemet.
A sírás azonban néha elkerülhetetlen, másrészt a gyereknek meg kell tanulni, milyen emberi érzelmek léteznek. És itt szerepel a düh, a szomorúság is.

Megelőzheted ezekkel, egy későbbi nagyobb és életet megnehezítő reakciókat. Hisz a gyermek fel lesz készülve, hogy milyen a csalódás, a frusztráció. Ez még a tudás birtokában is nehezen viselhető felnőtt fejjel is. Gondolj bele milyen lenne, ha akkor éreznéd először.

9. kövecske: 

Csírájában fojtsad el a nemkívánatos viselkedést!

Ha a gyerek rosszban sántikál rászólunk. Ne akkor, amikor már csinálja. Nem mindig tudjuk megelőzni a gyereket, de általában közbeléphetünk, amikor rosszalkodik.
Pl. Egy kisgyermek az asztalnál ülve néhány falat után csak szétdobálja az ételt. Ilyenkor, ha tovább tartjuk az asztalnál, akkor csak rosszabb lesz a helyzet. Vedd ki a székből, hisz már nem éhes. Magyarázd el neki, hogy az asztalnál eszünk, szépen eszünk. Úgyhogy Te nem ezt tetted, akkor menj az asztaltól.

Abban is segítenünk kell, hogy a gyerek megértse mit érez, amikor rosszalkodik. Tehát, ha nem aludt, pl. akkor fáradt. Ha nem kapott meg valamit, akkor frusztrált. Mondjuk neki azt, hogy: Látom fáradt /ideges stb. vagy. Nem szabad azt mondani, hogy rossz vagy.

A végső cél, hogy a gyermek megtanulja kezelni az érzéseit.

10. kövecske: 

A jó magaviseletet jutalmazd!

Sokszor annyira a rosszra figyelünk, hogy a jókat észre sem vesszük már. Azonban ezeket dicsérni kell.
Figyeljünk rá, mit jutalmazunk a figyelmünkkel- nyafogást, sírást, követelőzést, pl. szaladgálást egy templomban nem szabad. Inkább akkor dicsérjük meg a gyereket, amikor szót fogad és szépen viselkedik. Amikor csendben eljátszik egyedül, vagy lefekszik, ha fáradt.

11. kövecske: 

Sose üssed meg!

Ha valaki megüt bármilyen módon egy gyermeket, az erőszakosan viselkedik, tehát elveszítette az önuralmát. Itt pedig mi szorulunk segítségre. Az sem indok, hogy én is kaptam néhányszor és milyen jól tették.
A testi fenyítés rövid távú megoldás és semmi pozitívat nem tanít. A gyerek azt tanulja meg, hogy verekszünk, amikor frusztráltak vagyunk, verekszünk, ha nem tudjuk mi mást tehetnénk, vagy akkor, ha elveszítjük az önuralmunkat.

12. kövecske: 

Az engedékenység nem azonos a szeretettel.

Ha sokat dolgozol, akkor hajlamos lehetsz mindent megadni a gyereknek – most itt a kívánságait értem -, mert hát olyan keveset látom, nem lehetek szigorú.
Azonban a tudatos fegyelmezés célja a tanítás. Csak ártunk a gyereknek, ha nem tanulja meg, hogy vannak korlátai.
Ha mindent megvásárolunk neki, akkor később ez a helyzet csak romlani fog. A gyermek későbbi életében, pedig természetes lesz, hogy bármit, megkaphat mindenféle erőfeszítés nélkül. Ekkor ha pl. az iskolában nem sikerül valami úgy ahogy azt elképzeli, akkor majd jön a verekedés, mert nem tudja kezelni a haragját, a csalódottságát, mert azt sem tudja mi az.

Nem az a szeretet, hogy mindent megveszünk neki. Az, hogy minden este jó éjt puszit kap, még akkor is ha már alszik az az igazi szeretet. A gyermek érezni és tudni fogja, hogy kire számíthat. És az nem egy újabb lego készlet lesz, hanem az anyukája.

Előző cikk2 éves korban a képzelet fejlődése és a televízió hatása
Következő cikk19 hónapos és falat mászik – aki látta elvenné a szülőktől

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szuper dolgokat ír. Párat alkalmazunk is es észrevehetően nyugodtabb a gyerkőc!

    Üdv:
    Egy 3 éves kisfiú anyukája

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .