legoregebb_kismamaAdriana Iliescu 2005 januárjában nyerte el a világ legidősebb kismamájának címét, mikor 66 évesen megszülte első gyermekét, a ma már 9 esztendős Elizát. Az asszony egyetemi professzorként sokáig várt babára, de csak 60 éves kora után vált lehetségessé, hogy Romániában mesterséges megtermékenyítéssel babája lehessen.

Sokan támadták a döntése miatt, sőt sokan azt vallották, csak azért vállalták az orvosok a beavatkozást, mert ő maga is híres személy Romániában. Több könyvet publikált és maga is professzor.

legoregebb_kismama_2Nagy-Britanniában mivel újabb tudományos előrelépést értek el a mesterséges termékenyítés terén, ezért a román anya ismét babát szeretne, immáron 74 évesen.

“Orvosilag lehetséges a dolog. Tudom, hogy Angliában egy 70 esztendős nő is részt vesz a kísérletekben. Jól érzem magam és egészséges vagyok. Nem tartom kizártnak, hogy a jövőben akár még egy gyermeket szüljek, de egyelőre nem sürget az idő” – nyilatkozta Adriana.

A legidősebb anya címet mégsem ő, hanem egy indiai asszony kapta 2008-ban, mikor 70 évesen adott életet gyermekének.

legoregebb_kismama_4

Az ilyen kései szülés azonban veszélyekkel is jár. Azoknál a nőknél, akik az ötvenes-hatvanas éveikben vállalkoznak a szülésre, nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek olyan komplikációk, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a császármetszés.

Minden kockázat ellenére azonban Nagy Britanniában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a “késői” szülés. A brit statisztikai hivatal adatai szerint a 2007-ben 1091 nő vállalkozott arra, hogy 45 évesen, vagy annál idősebb korban hozza világra gyermekét, míg 1995-ben csupán 540 hasonló korú nő vállalkozott szülésre.

Előző cikkMegszülte majd megölte babáját Krisztina!
Következő cikkTényleg félnünk kell a karmától?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .