Tudjuk, hogy a mesékben, rajzfilmekben van a legtöbb erőszak. Ezt azért a gyerekek le tudják kezelni- persze kezdetben a szülők segítségével. Hiszen mi sem vágtuk egymást fejbe bowling golyóval egy egy Tom és Jerry rész után.

Az esti mesénél is a szülő feladata, hogy a gyermeket megnyugtassa, hogy ez csak mese. Ilyen nincs az életben- jó esetben.

Léteznek azonban olyan könyvek, amikről a mai napig nem tudjuk, hogyan kerülhettek egyáltalán kiadásba- hiszen sok anyuka tüneményes mesés könyveket ír a gyermekei részére, amivel a kiadók még csak nem is foglalkoznak.

Íme az a könyv, ami nagyon sok anyukánál kiverte a biztosítékot. Próbáljuk védeni a gyermekeket az élet rossz oldalaitól, ami természetes. Bár nem kell ezt sem túlzásba vinni, de azért egy mese ne arról szóljon, hogy a békák meghalnak a tó fenekén. A teknős halálra zúzza magát a sziklákon. A nyulak öngyilkosok lesznek. A madarász felkínálja a fürjet a ragadozómadaraknak, hadd lakmározzanak kedvükre…

Duncan Crosbie, a Háromperces állatmesék szerzője valószínűleg soha nem nevelt gyereket, vagy ha igen akkor reméljük nem ezeket a meséket olvasta nekik

Az interneten keresgélve rábukkantunk a könyv egyik ajánlójára is, amely így hangzik:

“A vidám rajzokkal gazdagon illusztrált kötetben több mint 100 szórakoztató, rövid mesét találunk az állatok világából. A tanulságos történetek remek szórakozást ígérnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.”

Aki ezt az ajánlót írta valószínűleg nem olvasta a könyvet, vagy horrorfilm rajongó. Az azonban tény, hogy  ez a könyv kizárólag erőszakról, gyilkosságról, fájdalmas halálról, szenvedésről és gonoszságról szól, ráadásul gyerekeknek íródott kötetről, hogy szórakoztató és tanulságos.

Íme néhány „kedves” kis egyperces, hogy jól aludjon a gyerek:

Tibi, a teknősbéka kitalálja, hogy repülni szeretne. Felkerekedik, és elmegy a sashoz, hogy megkérje: tanítsa meg őt repülni. A sas így kiált fel: “Az ilyen szerencsétlen tuskó mint te soha nem tanul meg repülni!”  Tibi azonban továbbra sem tágít, így a sas felkapja őt, és felrepül vele. “Rajta, repülj!”, mondta és elengedte. Tibi mozgatta a lábait, de hiába. Zuhant, zuhant és nem tudott mit csinálni. Végül lezuhant, összetörte magát a sziklákon és szörnyethalt. Ez volt az utolsó eset, hogy egy teknős repülni próbált.”

Most akkor képzeld el, hogy fekszik a gyermeked az ágyban, alig várja az esti mesét, te elmondod ezt a kedves kis szösszenetet, majd leoltod a villanyt és becsukod az ajtót, jó éjszakát felkiáltással:

“Volt egy hatalmas oroszlán, amelyik már nagyon öreg volt és haldoklott. Hosszú élete során sok állatot bántott az erdőben, és ők most eljöttek, hogy bosszút álljanak rajta. A vaddisznó agyaraival felhasította az oroszlán bőrét. A bivaly lehajtotta a fejét és szarvait az oroszlán oldalába mélyesztette. Az oroszlán fájdalmasan felkiáltott. Utána a szamár következett, aki nagyon sokat szenvedett az oroszlán kegyetlenségétől: hangos iázással fejbe rúgta az oroszlánt. “Most már ideje meghalnom” – suttogta az oroszlán. “Azt még elviseltem, hogy nagy és erős állatok bosszút álljanak rajtam, de azt a megaláztatást, hogy még egy gyáva szamár is megrúgott, már nem bírom elviselni” – mondta az oroszlán és meghalt.”

És akkor nem beszéltünk még a legeslegdurvább meséről, amelyben egy gorillamama konkrétan megfojtja a kisgorillát. Sajnos az interneten a külföldi oldalakat böngészve egyetlen hangot sem találtunk az íróról, bár az látszik, hogy befutott és népszerű emberről van szó, akinek már számtalan kötete jelent már meg, ha nem is pont ebben a témakörben. De sehol egy rossz szó, egy kritika, netán nyilvános felelősségrevonás…

Nos, ha ez egy Monthy Python-írás lenne, akkor még azt mondanánk: csak-csak elmegy, de kizárólag nagyon fáradt felnőtteknek, akik valamiért így szeretnének kikapcsolódni. Ám itt egy igazi, gyerekeknek szánt könyvről van szó. A siker titka talán az lehet, hogy a kötet címében szereplő “háromperces” szó nyilván csábító a szülők számára, hiszen nem kell félórákat a gyerek mellett ülni, amikor kifut a leves, nincs kiteregetve és kezdődik az esti sorozat. És ezzel el is van adva a könyv, ami nem egy, nem kettő, de három részt is megért már, és fogy mint a cukor.

Előző cikkPuszta kézzel feszítette szét a puma száját, hogy megmentse kisfiát a haláltól!
Következő cikkKitalálod mi a világ legdurvább munkája! Mit gondolsz?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .