alapvető óvintézkedések, mérgezés

Alapvető óvintézkedések a balesetek elkerüléséreBalesetek minden háztartásban történnek. Sokszor elkerülni sem lehet ezeket. Viszont az esélyüket csökkenthetjük. Legyünk körültekintőek.
Álljunk négykézláb a szoba közepén, menjünk le a baba látószintjére. Mérjünk fel mindent, amennyire lehetséges, hogy megelőzzünk egy szomorú cselekményt.

Mérgezés

Tisztítószereket és más veszélyes anyagokat ne a mosogató és a mosdó alatt, hanem magasan levő szekrényben tartsuk. Még ha zárat szerelünk is rájuk, meg merjük kockáztatni, hogy egy kis Houdini kinyissa? Mert ki fogja.
Ha felmerül a gyanú, hogy a baba lenyelt valamilyen mérget, mérgező anyagot, hívjuk a gyermekorvost vagy a mentőket, mielőtt bármit is tennénk.

Áramütés

Az éppen nem használt konnektorba tegyél vakdugót. Ellenőrizd, hogy minden lámpában van-e körte.

Fulladás

Soha ne hagyd egyedül a picit a fürdőkádban. 10 cm-es vízbe is bele lehet fulladni. Rögzítsd a wc ülöke tetejét, hogy illetéktelen ne tudja kinyitni. A még fejnehéz baba bele tud esni és megfulladhat.

Légszennyezés

Alapvető óvintézkedések a balesetek elkerüléséreA szakkönyvek szerint meg kell méretnünk az otthon radonszintjét (a radon a természetben előforduló radioaktív nemesgáz).
Szereltessünk föl füst és szén-monoxid érzékelőt és rendszeresen cseréljük az elemet bennük.
Ne dohányozzunk. Ha dohányzunk, akkor se a lakásban tegyük ezt. Autóban végképp nem szabad. Erre kérjünk meg másokat is.

Önakasztás

Sajnos ezt is számításba kell vennünk. A függönyzsinórokat, redőnyhúzókat és elektromos vezetékeket kábelbilinccsel vagy ragasztó szalaggal rögzítsük olyan magasságban, ahol a baba nem érheti el.
Azonban még egy játék is veszélyes lehet. Sajnos hallottam olyan esetről, hogy a kicsi bújócskázás közben a szekrénybe bújt. Mire megtalálták egy ruhára akadva, már nem tudtak rajta segíteni.

Égés, forrázás

Tűzhely gombjaira tegyél elfordításgátlót. Takard le a fürdőkád csapját, vagy tekerj köré töröközőt, nehogy a baba hozzáérjen a forró fémhez vagy megsérüljön, ha beveri a fejét.
A forrázás elkerülésére a bojler hőfokszabályzóját állítsd 50 °C-ra.

Baleset a kiságyban

Az Eu szabványai szerint a kiságy rácsainak ma 60 mm +5/-15 mm kell lenniük egymástól. Ne használj olyan ágyat, ahol a rácsok szélesebbek.
Ha a baba már akár térdig fel tudja húzni magát, azonnal engedd le az ágyat. Véletlenül éjjel feláll, átlendülhet rajta. Egy ilyen hatalmas zuhanás nagy.

Esés

Ha már közlekedik a baba és még mindig a pelenkázón tesszük tisztába, soha ne vedd le róla a szemed. Az otthoni lépcsők tetején és alján szerelj fel kiskaput, de ettől még figyelj rá nagyon.
Mindig légy vele, amikor a lépcsőn járást gyakorolja. Lehet, már szépen fölmegy rajta, de lejönni még nem tud.

Alapvető óvintézkedések a balesetek elkerülésére

Előző cikkHa fáj a baba hasa
Következő cikkVédőoltások! Kell vagy nem szükséges?

1 hozzászólás

  1. és ha mindezt megtetted, akkor is lesznek majd balesetek, ha ott állsz a gyerek mellett napi 24 órában, akkor is 🙂 El kell fogadni, hozzá tartozik a kisgyerekkorhoz a lila, a vér, a szakadás és a sírás és a “bibis jett anya, nagyon fáj, adjáj já puszikát… most máj jobb” 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .