Vajon miért van az, hogy a főbérlők mindenre vágynak, csak családos bérlőkre nem?

 A lakáskeresés egyre nehezebb gyermekes családoknak, ugyanis hiába általában a két szülő stabil keresete és anyagi háttere, a gyerek sehogyan sem fér bele az elképzelésekbe, ami a lakhatást illeti a legtöbb fővárosi bérlőnél.

A párok hiába teszik le a kauciót, sokszor többet is, mint általában szokás, hiába fizetik a bérleti díjat, általában magasabbat, mint szokás, a gyerek legtöbbször tabutéma egy albérletben.

De mi az oka ennek?

Kárt tudnak tenni a festésben, gipszkarton falakban, zavarják a szomszédokat, ezen felül családi jogvédelem alatt állnak a gyermekes családok, így nehezebb őket kilakoltatni, ha probléma van velük vagy nem fizetnek. Egy főbérlőnek a célja hosszútávú, megbízható együttműködés; azonban túlzás lenne azt állítani, hogy minden gyerek „kártevő”.

Néhány rossz példa és a főbérlők máris olyan szinten elzárkóznak, hogy babával vagy több gyerekkel szinte már lehetetlen albérletet találni a belvárosban, ami nagyban megnehezíti a családok életét.

Nemrég olvashattuk egy kétségbe esett édesanya cikkét, aki autista és ép kisfiával, illetve férjével próbált albérletet keresni a fővárosban, azonban ez szinte lehetetlen küldetésnek bizonyult. Ahogy Annamária fogalmazott, akinek bejegyzését több ezren osztották meg:

„Az az igazság, hogy nem illünk a társadalomba. Nem tudunk beilleszkedni. Nem szeretik az emberek ezt az utcán, a szomszédban, a munkahelyen. Persze ezt érthető. Néha én sem szeretem.”

Kovács László, albérlettulajdonos pedig így nyilatkozott a másik oldalról:

„Manapság a gyermekes szülők, pusztán azért, mert gyerekük van, sokszor azt hiszik, bármit megengedhetnek maguknak. A gyerek ordibálhat, rá se szólnak. Elvárják, hogy azonnal ugrálják őket körbe, és mindenki 150 százalékig legyen velük elfogadó. Ezt többnyire meg is kapják, de az ingatlanpiacon már a negatív sztereotípiák uralkodnak róluk.”

A lakáskeresés gyermekkel tehát valóban nehéz gyermekes családok számára, azonban most, hogy a lakásárak lezuhantak és az Airbnb albérletek is megszűntek létezni, talán több esélye lesz a gyermekeseknek is elhelyezkedni.

Előző cikkNovák Katalin : Emelkedik a termékenységi ráta
Következő cikkMi az oka a krónikus fáradtságnak?