Alkoholista kismamák - egy életre tönkreteszik a gyereketAmikor az anya alkoholt iszik, a placentán keresztül eljut a baba szervezetébe. Ezáltal a baba folyamatos mérgezésnek van kitéve. Nem tud fejlődni megfelelően az agy, a baba nem növekszik kellőképpen, és születése után beszéd-mozgásfejlődési rendellenesség, arctorzulás jön létre, esetleg látás-hallásprobléma. Ezt a betegséget magzati alkohol szindrómának nevezik, és gyógyíthatatlan. Egyedül az alkohol elhagyása akadályozhatja meg a betegséget.

A Washingtonpost nemrégiben egy ilyen magzati alkohol szindrómában szenvedő betegről írt.
Alkoholista kismamák - egy életre tönkreteszik a gyereketKarli 43 éves nő, a kedvence a Hello Kitty, táskagyűjteménye van, és matricás albumokkal foglalatoskodik. Egy hatéves kislány szintjén van, amit az okozott, hogy anyukája, Kathy végigitta a terhességét. (Karli a második gyereke, bátyja az alkoholizmus ellenére egészségesen született)

Karlin már születés után megjelentek a betegség jelei, sokat betegeskedett, nem ült fel, nem fejlődött rendesen sem a mozgása, sem a beszéde. Azonban az orvosok ekkor nem találtak magyarázatot arra, mi lehet a baja a kislánynak.

Az anyuka három további terhessége alatt is ivott, egy egészséges kislánynak adott életet, és két babája meghalt. Ekkor elvonóra ment, életmódot váltott, és elvitte Karlit kivizsgálásra. Itt kiderült, a tinilány magzati alkohol szindrómában szenved, és az agya annyira károsodott, hogy nem lehet rajta segíteni. Ez annyira megdöbbentette az anyját, hogy eldöntötte, létrehoz egy szervezetet, hogy az alkoholista anyukákat segítse, és megelőzzék ezt a betegséget.

Előző cikkEgy kisfiú története – így teszik tönkre a kreativitást gyerekkorban
Következő cikkAmikor etetés közben is aludni szeretne a baba

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .