Vannak olyan dolgok a környezetünkben, amik az egyik emberre semmilyen hatással nincsenek, másoknál pedig túlérzékenység lép fel, a szervezet másképp reagál.
Az allergia sajnos egyre több problémát jelent a mindennapokban.

Többféle magyarázat létezik arra, mitől alakul ki az allergia, előfordul az is, hogy gyermekkorban nem okoz semmi problémát egy adott dolog, felnőttkorban viszont már igen.

Az egyik legvalószínűbb oka az allergiának a genetika, hiszen öröklődhet, vagyis ha például az anyuka érzékeny a pollenre, vagy éppen a tejtermékekre, nagy valószínűséggel a gyermeke is az lesz.

Sajnos a mai világban az a legrosszabb, hogy egyre több káros inger éri a szervezetet, a légszennyezettség, Földünk nem megfelelő óvása rettentő sok megbetegedést vált ki. Egyre szennyezettebb a levegő, a víz, a táplálék, a szervezet pedig védekezik, allergiás lesz.

3

Az allergia kialakulása már csecsemőkorban is elkezdődhet, hiszen sajnos a régi hagyományokat követve hatalmas károkat okozhatunk a kisbaba szervezetében. A túl korai hozzátáplálás, a tehéntej idő előtti bevezetése az emésztőrendszer, a légzőszervek károsodásához is vezethet. Éppen ezért nem győzik hangsúlyozni a szakértők, hogy minél körültekintőbben kezdjük el a baba táplálását.

A szűkebb környezet is befolyásolhatja az allergiára való hajlamot, hiszen egy vidéken született gyermek teljesen más anyagokkal lép kapcsolatba, mint egy városi. Azok a gyermekek ellenállóbbak, akik már kicsi korban rendszeresen kapcsolatba kerülnek állatokkal, növényekkel, hiszen a természetes környezet kevésbé szennyezett, mint a nagyvárosi.

25002_allergia2

Persze ez nem jelenti azt, hogy a vidéki gyerekeknek már például kéthónapos korában az istállóból kell behozni a tejet, mert az majd megerősíti, de az igazolt tény, ha hagyják kicsit megismerni a világot (a fejlettségi szintjüknek megfelelően), az hasznukra válik.

A statisztika szerint a kipufogógázok, vegyszerek, kémiai szerek, festékek, háztartási tisztítószerek mind allergizálhatnak, a higiénia elhanyagolása szintén gondot okoz, ajánlatos odafigyelni többek között a penészre, a porra, hiszen a légutakba kerülve immunreakciót válthat ki.

Az ételek közt a leggyakoribb a tej, a búzafélék, a bogyós gyümölcsök, a csokoládé, hal, csirke, marha, diófélék, paradicsom, liszt, tojás kapcsán fellépő allergia.
Amennyiben allergiát tapasztalunk, érdemes azonnal felkeresni a háziorvost, aki a szükséges beutalókat kiállítja, és segít abban, hogy leküzdjük ezt a rendkívül gyakori állapotot.

Előző cikkAmit a kruppról minden szülőnek tudnia kell!
Következő cikkSegítségnyújtás az Ukrajnából érkező beteg gyerekeknek