Abban az időben, amikor Hasfelmetsző Jack rettegésben tartotta a világot, és a róla szóló cikkek töltötték meg az újságok címoldalait, egy másik beteg elme is ártatlan életeket oltott ki a viktoriánus kori Angliában.

Hirdetés

Amelia Dyer, egy bristoli ápolónő, több száz csecsemőt gyilkolhatott meg, bár áldozatainak pontos száma nem ismert.

Amelia Dyer úgynevezett „csecsemőfarmer” volt, azaz meghatározott pénzösszegért cserébe vállalta, hogy magához veszi azokat a gyerekeket, akiket a szegény leányanyák nem tudtak felnevelni. Ez az „üzletág” kifejezetten virágzó volt a viktoriánus Angliában, azok, akik ezzel foglalkoztak, általában vállalták, hogy új családot keresnek a gyerekeknek, vagy megállapodtak az anyával, hogy amint sikerül anyagi stabilitásra szert tennie, visszaveheti a gondozásba adott gyereket

Csakhogy Amelia, amint kézhez kapta az összeget, amiben megállapodott az anyával, kegyetlenül meggyilkolta a gondjaira bízott csecsemőket.

Megfojtotta őket, és testüket a folyóba dobta

Eleinte ópiummal kábította el és kiéheztette a gyerekeket, és ekkoriban a legtöbb csecsemő az ópium túladagolásba halt bele. Ezzel azonban felhívta magára a figyelmet, mert egy orvos végül gyanúsnak találta, hogy túl sok csecsemő hal meg a gondozásában, és felmerült a gyanú, hogy nem véletlen balesetekről van szó.

Feljelentették a rendőrségen, de bizonyíték hiányában nem vádolták gyilkossággal, csak gondatlansággal, amiért 6 hónap közmunkát kapott. Ez az eset azonban nem állította meg.

A közmunka elvégzése után ismét újsághirdetéseket kezdett feladni, és folytatta „munkáját”. Ha egy anya visszakérte a gyerekét, egyszerűen másik csecsemőt adott oda helyette. Viszont most már óvatosabb volt, különböző álneveket használt, és gyakran költözködött.

Hogy fogták el végül a csecsemőgyilkost

Amelia Dyer 20 éven át sikeresen titkolta az általa elkövetett bűncselekményeket (ekkor már rituálisan megfojtotta a csecsemőket, és a holttesteket a folyóba dobta). Ekkor azonban gondtalansága elárulta őt.

Az egyik holttest, amit egy hajós kifogott a vízből, egy darab papírba volt csomagolva, amin a nő egyik álneve és címe is szerepelt. A hatóságok házkutatást tartottak nála, és ott számos vitathatatlan bizonyítékra bukkantak. Halmokban álltak a gyerekruhák, az örökbefogadásokat igazoló iratok és újsághirdetések. A feltételezések szerint Amelia Dyer több mint 300 csecsemőt ölhetett meg.

Tárgyalása mindössze négy percig tartott, a bírók bűnösnek találták, halálraítélték, és 1896. június 10-én 9:00-kor felakasztották.

Hirdetés