Nem számít, hányszor mondod el magadnak, hogy készen állsz – amikor eljön a pillanat, és végleg el kell búcsúznod a szüleidtől, a fájdalom úgyis elviselhetetlen lesz.A látható szülői szeretet.

A szüleink hihetetlenül sokat jelentenek a számunkra. Ők voltak azok, akik életet adtak nekünk, tápláltak, szerettek, segítettek talpra állni, amikor elestünk, megvigasztaltak, ha sírtunk, és számos apró gesztussal formálták a gyerekkorunkat. Mi pedig sokáig egy védett buborékban élünk, és azt hisszük, mindig ott lesznek mellettünk. Egészen addig, amíg utol nem ér bennünket a valóság, és szembesülnünk nem kell azzal a ténnyel, hogy az ők napjaik is végesek.

  1. Most te vagy a szülő, és a szülő a gyermek
    A szüleid sok mindent megtettek érted, miközben felnőttél, de most fordul a kocka. „Az élet körforgása soha nem válik annál nyilvánvalóbbá, mint amikor te vagy az, akihez a haldokló szüleid vigaszért fordulnak.” – írta. “Akár megeteted őket, szelíd szavakkal nyugtatod őket, vagy éppen megfürdeted őket, ezt a feladatot most neked kell vállalnod. És nem tévedhetsz benne, amíg szeretetből cselekszel.”

. Hamarosan elmennek, de előtte még annyi mindent el kell mondanotok egymásnak

Nem számít, milyen nehéz vagy bonyolult volt a kapcsolatod a szüleiddel, melletted voltak, amióta csak az eszedet tudod. És, amikor hirtelen szembesülsz azzal, hogy nélkülük kell továbbélned az életedet, az hihetetlenül nehéz lehet. „Légy figyelmes. Hallgasd meg a történeteiket. Vésd mélyen a szívedbe a szavaikat.” – mondta Sher. “Lesznek olyan dolgok, amiket a szüleid mondanak vagy tesznek ez idő alatt, amelyek a semmiből kerülnek elő és összetörik a szívedet. Ez lehet egy kedves történet, amire visszaemlékeznek, vagy egészen őszinte és nyers vallomás.”

3. Megnyugtató érzés nézni, ahogy alszanak

Amikor tudod, hogy már nincs sok idejük hátra, egyszerűen csak mellettük akarsz lenni, amikor alszanak. És ez ugyanakkor a számukra is megnyugtató érzés. „Örült neki, hogy ott vagyok, láttam a szemében.” – emlékszik vissza Sher. „Nekem pedig olyan érzés volt, mintha újra a lányom kiságya mellett állnék. Megnyugtató volt nézni, ahogy süllyed és emelkedik a mellkasa.”

4. Zavartságuk neked ugyanolyan nehéz, mint nekik

Az idős kor rengeteg betegséggel jár, és a kognitív hanyatlás mindenképpen bekövetkezik. Ez fizikailag és szellemileg is nagy terhet róhat a szüleidre. Lehet, hogy fizikailag ott vannak veled a szobában, de lélekben messze járnak. És bármennyire is szeretnél beszélni hozzájuk, meg kell értened, hogy lehetséges, hogy éppen nem hallanak téged, mivel az elméjük egyre lassabb és egyre kevésbé fókuszál.

5. Utolsó napjaikban helyre akarsz hozni minden hibát

Óhatatlanul lesznek beszélgetések és választások, amelyeket megbánsz. Ezért, amikor a szüleidnek mennie kell, az szívet tépő lehet. „Amikor egy szülő, akitől elidegenedtünk, meghal, ő a Földön hagyhatja a démonokat, amik életében kísértették. A mieink azonban velünk maradnak, készen arra, hogy bármikor előtörjenek, és arra kényszerítsenek, hogy emlékezzünk.”

7. Hirtelen meglátod önmagadban a szüleidet

Vannak, akik arra törekednek, hogy olyanok lehessenek, mint a szüleik, míg mások épp ezt próbálják meg elkerülni. De mindentől függetlenül, amikor a szüleid az utolsó napjaikat élik, hirtelen szíven üt, milyen sok mindent örököltél tőlük.

„Az ő orra az én orrom volt. Ferde mosolya, amitől a rúzs soha nem nézett ki tökéletesen a száján, az én mosolyom. Kicsi kezei az én kezeim voltak, bár az övét bütykössé tette az ízületi gyulladás, és egyetlen gyűrű díszítette, amit a hüvelykujján viselt.” – emlékszik vissza Sher.

8. Fáradt vagy, de nem akarsz elmozdulni mellőlük

„Hogy tudnék aludni? Mi lesz, ha odanéz az ágya melletti székre, és én nem vagyok ott? Vagy, ami még ennél is rosszabb, mi történik akkor, ha elmegy, amíg én ágyban vagyok?” – ezek a kérdések kavarogtak Sher fejében, miközben barátai megpróbálták rávenni, hogy egyen valamit, és pihenjen. Bár kezdetben árulásnak érezhetjük, ha elmozdulunk mellőlük, Sher azt is elmondja, hogy időnként érdemes meghallgatni barátaink tanácsait.

9. Elég, ha egyszerűen csak ott vagy

Akár tisztában vagy ezzel, akár nem, de néha a puszta jelenléted is csodákra képes, és megnyugtathatja őket utolsó perceikben. „Nem kell beszélned, ha nem akarsz. A haldokló szülő érezni fogja, hogy ott vagy mellette, és tudni fogja, hogy biztonságban van, és szeretik.” – írja Sher.

10. Azt hiszed, felkészültél…

De nem állsz készen. Ez az egy nap olyan fájdalmas lehet, hogy érzed, ahogy a szíved összetörik, miközben a testeden úrrá lesz egy bizonyos zsibbadtság. Bármennyi időt is töltöttetek együtt, úgy érzed, nem volt elég. És a legkisebb dolgok lesznek a legfontosabb emlékek. „Két év után még mindig hallom, ahogyan a nevemet mondta. Attól félek, hogy nem hallhatom örökké.”

Előző cikkHogyan értsük meg a kisbabánkat?
Következő cikkGrimaszoló kisbaba