Tudtad, hogy a kapcsolatod alapja a magzatoddal az érintés és az érzékelés?

Kapcsolat a magzattal! A Dúla tanácsai!Mi a haptonómia?
Hapto = kontaktus
Nomos = törvény

Haptonómia jelentése = az érintés tudománya, különböző érzékszerveinkkel létesített kontaktusok széles skálája. Az anya kapcsolatot teremt magzatával az érintés és a hang erejével.

kontaktus ≠ érintés

A haptonómia módszerét a holland Franz Veldman (1921-2010) dolgozta ki, azt vallja, hogy kapcsolataink alapja az érintés, az érzékelés.
A haptonómia nemcsak a szülésre felkészítő remek program, hanem igazi kapcsolatteremtés a pocakban lévő magzattal.

Haptonómia a várandósság alatt

2. trimesztertől haptonómiás kapcsolatot tudunk létesíteni a magzatunkkal. A negyedik hónaptól érdemes gyakorolni, mert ebben az időben már érezhetjük a magzat mozgásait. Ahhoz, hogy ő is érezzen téged, a kezedet helyezd a pocakodra ahol éppen mozog a baba.Létesíts kapcsolatot a pocaklakóddal. Erre a babád mozdul, jelez feléd. Legtöbb esetben ő az, aki kezdeményez, ekkor puha simításokkal kényeztetheted. Ez a kontaktus finom, lassú, meghallgató: mozgásra, kezdeményezésre késztet. Megkérheted, hogy mozduljon más irányba. Nagyon FONTOS: haptonómia nem ugyan az, mint a stimuláció!

3. trimeszterben
Magzat számára meg tudjuk mutatni, merre van helye, merre mozdulhat. Fejvégű pozícióba tudjuk hívni.
Anya fájdalmainak enyhítésére is alkalmas a haptonómiás kontaktus masszázs és ringatás révén.

Haptonómia a vajúdás és szülés alatt

Babát a szülőcsatornába tudjuk segíteni a haptonómia kontaktussal, amit a várandóság alatt jól megismert. Haptonómiás masszázzsal és ringatással a fájdalomcsillapítás úgy történik, hogy endorfin szabadul fel, ezáltal fájdalom küszöb megemelkedik. Az apa, a dúla ebben nagy segítséget tud adni a vajúdó kismamának. Megkérheted, hogy illeszkedjen be, vagy mozduljon más irányba.

Fantasztikus élmény, amikor a kicsi megért téged. Beszélj hozzá, felismeri a hangodat. Mondd el neki, hogy mennyire szereted, milyen nagyon várod már, hogy a karjaidban tudd tartani. Közben képzeld el a kis arcát, kis testecskéjét. Mozgásaival jelezni fogja, hogy mindent ért.

A magzatvíz és a medence felerősíti a hanghullámokat, rezgéseket, melyeket a baba az egész testével érzékel. Az érintés egyfajta bizonyosságot, biztonságot jelent számára. A babád érzi, hogy szereted, hogy biztonságban van. Az apa számára ez igazán remek kapcsolatteremtési lehetőség!

Ez a videó franciául van, de kiválóan meg lehet érteni a lényeget

haptom

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .