Az alkoholizmusnak különböző fajtái vannak. Van, aki minden nap szükségét érzi annak, hogy igyon, és van, aki nem iszik rendszeresen, de italozáskor kontrollját veszti, nem tud mértéket tartani. Diplomások, jómódúak körében is gyakori betegség az alkoholizmus, a nők sem kivételek, sőt.

Számos kiváltó oka lehet: nagy felelősség, stresszes munka, anyagi bizonytalanság. Az így keletkező feszültséget próbálják tévesen alkohol segítségével oldani. „Csak így tudok ellazulni” / „Csak így alszom jól”.

Hirdetés

Intő jel: ha alkohol nélkül nem mennek bizonyos dolgok, alkoholizmusról beszélünk. Ilyen például, ha valaki az estét, a vacsorát csak borral együtt tudja elképzelni. A túl sok üresjárat sem használ: sokszor előfordul, hogy azért iszik valaki, hogy unaloműzésként bódult állapotba kerüljön.

Az alkoholista anya óriási teher a gyermeknek. Nagyon fontosak az anyai visszajelzések, érzelmi megnyilvánulások, melyek torzulnak a bódult állapot során. Ez rossz ösztönöket, félelmet ébreszt a gyermekben, bizonytalan lesz.

A női alkoholizmus rejtettebb dolog, mint a férfiak esetében. Az alkoholizmus jeleit (szájszag, kompenzáló viselkedés) viszonylag könnyű eltüntetni, sokáig titkolható. a

A női alkoholizmus leggyakrabban úgy fordul elő, hogy az anyák mindennapi feladataik közé iktatják az italozást, sokszor, kis adagokat isznak és ezzel szoktatják rá magukat az alkoholra. A napi rendszeres szeszesital kortyolgatás is alkoholizmusnak számít, csupán nem a hirtelen lerészegedés jellemzi, hanem a hosszan tartó mámoros állapot.

A testi tünetekkel gyakran orvoshoz mennek, mindenfajta más betegségre fogva bajukat. Egy szakember számára a tüneteket egyszerre vizsgálva rögtön kiderül: az illető alkoholista. Nehéz valakinek önmagáról belátni, hogy függő. Objektívnek képzeli magát, miközben a betegség határait lazán kezeli.

Hirdetés