A nők kategorizálása pszichológiai szempontból az egyik legnehezebb téma. Nem csak azért, mert alapvetően kiszámíthatatlanok, hanem, mert képesek felismerni negatív tulajdonságaikat és tudatosan változtathatnak rajta egyik napról a másikra. Az anyósok sem kivételek ez alól, de léteznek olyan alapvető emberi vonások, amik könnyen kiismerhetővé teszik őket. S hogy kiből lesz mártír anyós, terrorista anyós vagy anyós-pajtás? Egy kis odafigyeléssel még időben megállapítható.

Hirdetés

1/5 A mártíranyós

A mártíranyós fiatalabb korában előszeretettel helyezte előtérbe mások testi és lelki igényeit a saját magáéval szemben, tette mindezt ösztönösen és boldogan. Az utolsó, legfinomabb falatot inkább megvonta magától és az egyébként is minden hájjal megkent csemetéje szájába kanalazta.

Persze nem azért, mert a gyermek erre áhítozott, hanem mert ezt diktálta az ő belső hangja, a valódi személyisége.

Ha úgy alakult, hogy házassága megromlott, akkor emiatt főként saját magát hibáztatta, válása után pedig nem is kezdett újabb párkapcsolatba.

Ezt azzal indokolta, hogy neki a gyermekeit kell felkészítenie az életre, a saját – legfőképpen testi – örömei már luxusnak számítanának egy ilyen élethelyzetben, s ezt nem engedheti meg magának.

2/5 Anyós-pajtás

Vannak anyósok, akik inkább barátnőnek tekinthetők, mint szerelmünk édesanyjának. Egyes helyzetekben ez előnynek számíthat, máskor azonban nehéz kezelni.

Tudván, hogy a párunk életében eddig ő volt az első számú személy, a matriárka, amely pozíciójától mi megfosztottuk, joggal feltételezhetjük, hogy ennek lesz valamilyen szankciója a közeli vagy a távoli jövőben.

Így pedig nehéz barátkozni. Ritka és rendkívül szerencsés az a nő, aki minden témában megértő szavakra talál, ha az anyósával ül le beszélgetni.

3/5 A flegma anyós

A flegma anyós számára a gyermeknevelés véget ér, amikor az utód kimondja egy másik ember oldalán a boldogító igent. Lassan elmaradoznak a telefonhívásai, a kötelező ünnepi látogatásokkor inkább vendégnek érezzük magunkat, mint családtagnak, szereti, ha előre bejelentkezünk. Nem szól bele a lakásvásárlásunkba, nem firtatja a berendezéseinket, furcsa szokásainkat, keveset tud a valódi magánéletünkről. Nem azért, mert nem érdekli, hanem mert úgy érzi, neki is és nekünk is meg van a saját életünk, menedzselje mindenki a saját sorsát.

Fontos helyzetekben kérhetjük a segítségét. Az unokák nevelését azonban teljesen a szülőkre bízza. Két féle viselkedést mutat. Az egyik, hogy elhalmozza édességekkel a kicsiket, mitől a gyermekek édesanyja egy idő után a falra mászik, a másik, hogy elfelejti még a születés- vagy névnapjukat is, ami szintén nem esik jól senkinek.

Fiatal nőként a mártír anyós szöges ellentéte volt. A saját maga szórakoztatását mindig is előbbre tartotta, mint a családi összejöveteleket. Hiába beszélsz neki órákat arról, hogy milyen rossz passzban vagy, a végén vidáman elköszön azzal, hogy további szép napot kíván, mert a füléig még eljut, amit mondtál neki, de a szívéig már nem. A legtöbb mondata azzal kezdődik, hogy „én…”. Sajnos az előre megbeszélt közös programot sem tekinti szentnek, ha épp jobb dolga akad, akkor sms-ben lemondja a találkát, röviddel a kezdete előtt.

4/5 A kotnyeles anyós

Főzni szeretnél valami finomat hétvégén, mert ünnepelni szeretnél a férjeddel? A kotnyeles anyós már korán reggel csenget az ajtóban, hogy épp a piacon járt és a legjobb hentes előtt ment el, belépett hát egy-két, tökéletesen friss húsért és csak négyszer járta körbe a kofákat, hogy kiválassza a legszebb zöldségeket, gyümölcsöket.

És persze a kedvenc családi receptjét is leírta egy papírra, ott van a kosár alján. Ha nyaralást fontolgatsz magadban, akkor a következő pár hétben összegyűjt minden prospektust, szórólapot és tovább küldi neked a spameket a legjobb helyekről.

Iskolaválasztás előtt állva a lehetséges intézmények előtt intézi a napi sétáját és minden barátságosnak tűnő szülővel leáll beszélgetni, hogy információt gyűjtsön számodra. Nagyon segítőkész, de sokszor inkább megnehezíti az életed. Viszont, amíg csupa jóindulatból teszi, amit tesz, addig nem érdemes haragudni rá.

5/5 A terroranyós

Rengeteg szétdúlt házasság, körülményes válás írható a terrorista anyósok számlájára. Az a gyerek, aki felnőttként nem látja édesanyjában a terrorista vonásokat és szabad utat enged a mindent bemocskoló erőszaknak, ne lepődjön meg, ha sorra mennek tönkre a párkapcsolatai.

A terroranyós soha nem mond a szemedbe semmi rosszat, de amint kilépsz a szobából, elkezd alattomosan áskálódni, kritizálni. Bármit csinálsz, az csak rossz lehet vagy rosszul csinálod.

Fiatal nőként jellemzően olyan emberekkel volt körülvéve, akik ugyanígy viselkedtek a környezetükben élőkkel. Úgy nőtt fel, hogy tudta, hiába hangzanak el dicséretek, minden jótétemény mögött hiba van, nem létezik őszinteség és alapvető emberi tisztelet.

Írta:
Göcző Nóra

Hirdetés