Szerelmes vagyok! Akinek óvodás korú a gyermeke sokszor hallotta már ezeket a szavakat. Lehet nem pont ebben az együttesben, de látszik mikor a gyermek egy bizonyos személyről beszél, őt szeretné látni. Ha rákérdezünk, hogy szereti, a válasz biztos, hogy igen lesz függetlenül attól, hogy a gyermek érti-e magának a szónak a jelentését.

szerelem_1Szerelem sok mindenből alakulhat ki. Valakivel akivel sokat játszik, vagy mellette ül az étkezéseknél, vagy tényleg egy hullámhosszra kerülnek.

Az első lépés mindig a játékban nyilvánul meg, különösen a fogócskázásban. A kis szerelmesek így próbálják kimutatni, hogy ki az, aki iránt mélyebb érzéseket táplálnak. Míg egy felnőtt számára az ilyesfajta udvarlási rituálé ijesztő dolog lenne, addig a kis csemeték számára ez maga a mennyország. Idővel a testi érintések is fontossá válnak, mint például az arcra puszi vagy kéz a kézben sétálni. Sokszor láthatunk hatalmas öleléseket, puszikat, ami nekünk mosolyt csal az arcunkra. Vagy épp egy kicsit elszomorít, hiszen a gyermekünk elkezdett „elszakadni” tőlünk. Ez azonban így helyes.

Még óvodás korban jön majd a korszak és persze a testi kíváncsiság is, mikor a fiúk és  a lányok megmutatják egymásnak „mi is van a szoknya alatt”. Mondjuk ez az óvodai közös mosdóhelyiségekben könnyű.  Ez is teljesen természetes folyamat. Otthon ilyenkor több kérdést tehet fel a gyermek erre készüljünk és legyünk őszinték…

Ha megvan a gyermekünk szerelme, azt sose ócsároljuk, hogy miért pont ő, a kis barna kislány/ kisfiú sokkal szebb  stb. A gyermekünk valamiért őt választotta, pont. Ebbe törődjünk bele. Ne akarjuk a saját elképzeléseinket rányomni a gyermekre, hisz később se nekünk akarjon megfelelni, ha majd komolyan párt választ.

szeretetEgy gyermekkori szerelem a felnőttkori kapcsolatok megalapozója. Ahhoz, hogy érzelmi fejlődése és a másik nem iránti érzései a helyes irányba fejlődjenek, elengedhetetlen feltétel egy szülő pozitív hozzáállása és támogatása. Hiszen ekkor tanulja meg, hogyan kell viselkednie egy kapcsolatban. Tehát ha egy szülő kineveti, ostobaságnak tartja, esetleg lenézően reagál rá, komoly lelki sérelmek okozója lehet.

Mindig engedjük beszélni a szerelméről- hiszen ez jól esik neki. Mi pedig érdeklődjünk. Ez a legtöbb gyereknek nem okoz problémát, hiszen ők nem riadnak vissza attól, hogy őszintén kimutassák szerelmüket, az ő kis érzelmi világuk egyszerű és könnyen áttekinthető. Sok esetben ezek a kapcsolatok nem tartanak pár hétnél, hónapnál tovább, ennek ellenére nagyon fontosak, hiszen az első konfliktusokat, csalódásokat, esetleg visszautasításokat is ekkor élik át. Ilyen esetben pedig elengedhetetlen a szülői segítség. Lássuk el reális tanácsokkal az ő korosztályának megfelelően, hogy ne maradjon egy lezáratlan és megoldatlan ügyként az életében.

Annak ellenére, hogy ezek a kapcsolatok általában rövid élettartamúak és folyton váltakoznak, nagyon fontosak, ezért teljes mértékben támogassuk kisgyermekünket, tudja, hogy ránk számíthat mindig, minden körülmények között.

csalad-szerelem-az-oviban-mennyire4

Előző cikkÍgy legyen játékos a kézmosás, hogy ne legyen többé erőszak a tiszta mancs!
Következő cikkBölcsődébe szoktatás