bradpittbaby

Amikor apa először fogja kézbe az újszülöttet, akkor érti meg igazán, mi is szülőnek lenni. A gyermekágyas időszakban sok apuka érzi magát háttérbe szorítva. Ez napjainkban ha jobban belegondolunk pozitív, hisz gondoljunk bele, jó néhány évvel ezelőtt a férfiak nem foglalkoztam a kicsivel. Ez a nő dolga volt. Ők az erős férfit mutatták. Ezért se puszi, se sírás nem lehetett a gyermek részéről. Mikor a gyermek már nagyobb lett, akkor jöhetett apa is a képbe, vagy a munka miatt vagy az esetleges hobbi miatt pl. horgászat.

Most már sok apuka nem viszolyog a pelenkázástól, sőt szeretné minél nagyobb részét kivenni a nevelésből is.
Azonban apuka típusból is sokféle akad.

Majd én

Az első hetekben apuka maga a megtestesült segítőkészség. Ott volt a terhesség egészénél, ott volt a szülésnél, tehát utána sem lehet elzavarni a baba mellől. Tanul és örül, ha megdicsérik. Ő az aki segít mindenben, számíthatunk rá bármikor, ha a gyermekről van szó.

Nem az én dolgom

Ezek az apukák még a hagyományos rendszer hívei. A nő az nő, a férfi az férfi. Szereti a kicsit, azonban nem az ő dolga tisztán tartani. Lehet, hogy az ilyen férfi rögtön a születés utána munkájába temetkezik. Sőt akár aggaszthatja is, hogy ezután többet kell hazavinnie. Ez a típus idővel változhat, főleg ha már a babával kommunikálni is lehet. Azonban biztos, hogy nem fog változni, ha folyton az orra alá tesszük, hogy mit nem csinál. Vagy elmondjuk, hogy bezzeg ez és ez az apuka megcsinálja.

apa és baba

Jaj, valami baj van

Ez a típus folyton fél. Mikor először veszi kezébe a gyermeket, látni rajta, hogy stresszel, nehogy baja legyen, nehogy elejtse stb. Az ilyen férfi is szorgalmasan járt a mamával a tanfolyamokra, a szülésnél is ott volt, sőt talán ő indítványozott egy elsősegély tanfolyamot. Azonban nehéz neki levetkőzni, hogy ne féljen attól, ha fürdet, akkor ne égesse meg a picit. Sokat töpreng a bölcsőhalál gondolatán. Állandóan résen van. Ha pedig épp minden rendben van, akkor azon agyal, vajon lesz-e elég pénz a gyermeket egyetemre járatni.

Ha sikerélménye van, azzal csökkenthetjük a félelmeit. Növeljük önbizalmát. Meg kell szabadítani a szorongásától. Sajnos ez nehéz munka, de mondjuk el, hogy a baba nincs cukorból, (hisz minden baba, később már esik, kel, mégis fennmaradt az emberi faj). Azonban lehet, soha nem ússzuk azt meg, hogy amint egy pici piros folt jelenik meg a Kicsin, már rohan is az ügyeletre.

apa és baba

Nézzétek ezt a gyereket

Apa nagyon büszke. Mindenkinek dicsekszik, azonban azt hajlamos eltúlozni, hogy ő mennyit segít ebben a tökéletes gyermekben. Az ilyen apuka sokszor meséli, hogy éjszaka is ő kel fel. Egy idő után persze el is fogja hinni. Ha már van egy gyermeke, akkor pedig már kész szakértő. Mindenkit lehurrog, meg sem hallgat, hisz ő mindent tud már semmi újat nem tudnak neki mondani. Általában, ha valamit csinálunk a babával ő megjelenhet, hogy én ezt nem így szoktam. Ezt hagyjuk rá, főleg ha tényleg jó, amit csinál. Azonban ha az elveinkkel nem egyezik, vagy nem értünk vele egyet, akkor lépjünk.

apa és baba

Milyen gyerek

Vannak olyan apukák is, akik nem is veszik figyelembe, hogy baba érkezik. A megszokott életüket élik továbbra is. Méltóságon alulinak tartják, hogy a csecsemővel törődjenek. A szülés alatt, lehet otthon épp a számítógép előtt játszanak, mert ez a hobbijuk és ez jár nekik, hisz dolgoztak egész nap.

Ezek a férfiak sokszor a megszokott dolgokhoz menekülnek, mert félnek a változástól. Próbáljuk megmutatni nekik, milyen édes a kis csemete. Hisz az övé is. Milyen jó „buli” látni, hogy cseperedik, hogy minden nap valami újat mutat. Őszintén itt két gyereket kapsz rögtön.

 

Azonban akárhogyan is viselkednek kezdetben a férfiak, azért a többségük idővel megváltozik. Persze nem biztos, hogy úgy , ahogy azt szeretnénk. Ők általában a maguk módján és tempójában kapcsolódnak bele a nevelésbe. Lehet, aki először lelkes volt az később elveszti ezt és fordítva.

Azonban az mindig beválik, ha konkrét feladatot bízunk rájuk.

apa anya és baba

Előző cikkIdősebb szülőknek olcsóbb a babavállalás
Következő cikkRivalizáló testvérek

1 hozzászólás

  1. Párom a munkahelyén táblagépem mutogatja a kollégáinak Maximról készült képeket amikor dolgozik 🙂 Ő először félős Apuka volt,de már kezd belejönni,szerencsémre ő nemcsak az elején volt segítőkész,hanem most is 3,5 hónap után mos,főz ha kell,vagy etet 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .