A karácsony nem minden gyermek számára jelent örömöt és boldogságot. Rengeteg magányos. elhagyott gyermek él árvaházakban , akikről lemondott a családjuk, vagy már eleve árvának születtek. Számukra a karácsony is egy olyan ünnep ami arra emlékezteti őket hogy nem kellettek senkinek. Évekig azt hitték, meghalt a kisbabájuk! Majd számlát küldött az árvaház!

Hirdetés

Rengeteg szervezet dolgozik azon hogy ezek a gyerekek visszakapják a reményt, a hitet önmagukban és a világban. Pénzt , időt és energiát nem sajnálva dolgoznak azon hogy az árvaházban élő gyereke karácsonya is varázslatos legyen. Bár a családot nem tudják visszahozni nekik , de egy cseppnyi boldogságot igen. Sok civil szervezet is rendez gyűjtést a karácsonyi időszak előtt az árva gyerekek megsegítésére. 

Gondoljunk csak bele , milyen lehet egy gyermeknek család nélkül , édesanya nélkül. A mindennapi szeretet nélkül , ami nekünk annyira természetes.

A karácsony főleg az az ünnep amit az ember  igyekszik a családjával tölteni, ezek a gyerekek viszont a szó szoros értelmében , árvák. Gyökerek nélkül , “egyedül” kell felnőniük, mellőzve a szülői gondoskodást. Pedig ha belegondolunk nem ezek a gyerekek akartak megszületni , mégis olyan gyermekkor jut nekik  , amit nem érdemelnek meg. Egy gyerek sem álmodik arról hogy  árvaházban karácsonyozzon, család nélkül.

Fontos hogy aki megteheti segítsen az árván maradt gyerekeknek, akár közvetlenül , akár egy szervezeten keresztül. 

Az ajándékok azt üzenik a gyerekeknek, hogy „vannak itt s te nem vagy idegen” (József Attila). És azt, hogy az Isten erejének munkája a mi erőtlenségünk által „ér célhoz”, végeztetik el. Hogy még a messzi Magyarországon is tudnak róluk, hogy figyelnek rájuk. Visszaédesgetés ez az életbe, a valóságba, abba, ami a megkérdezésük nélkül lehetetlenné tette a boldogságukat. Semmit nem állítunk, nem állíthatunk helyre ilyenkor, nem mi, „nem én vagyok a világosság, én csak azt mondom, sötét van” (András László). De ezt a sötétet szóvá kell tenni és mindent el kell követni, hogy legyen egy kicsi világosság.

Hirdetés