A motor égéstere a motor legkisebb része, és bár a lényeges dolgok itt zajlanak, a „kiszolgáló” egységek működése létfontosságú. A motorban egymáson mozgó alkatrészek vannak. Ha két tárgy egymás felületén mozog, akkor ott fellép a súrlódás.Ötven kilométert gyalogolt karácsonykor a hóban az anya, hogy megmeneküljön a család

Kulcsfontosságú, hogy ez a súrlódás minél kisebb legyen, hiszen kisebb súrlódó erő legyőzésére kevesebb energia kell, a kisebb mértékű súrlódás, enyhébb kopást eredményez. Mivel a kopást teljes mértékben lehetetlen kiküszöbölni, ezért a lekopott alkatrész szemcsék (rosszabb esetben darabkák) „elszállítását” is elvégzi az olaj.

Nem csak az alkatrészekről származó fémszemcsék kerülnek az olajba, hanem égéstermék is. A motorban a dugattyú mozgása közben a hengerfalra illeszkedő dugattyúgyűrűk nem 100%-ban tömítenek, ezért az égéstérből származó szennyező anyagok is az olajjal távoznak.

És ha ez még nem lenne elég, az olaj hűtési feladatokat is ellát. A motor felső részeiben „munka” közben felmelegedik, majd alul a tartályban, vagy külön olajhűtőben lehűl.

Ráadásul az olajnak közel ugyanolyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie az egész szervizintervallum során, minden időben, télen és nyáron egyaránt. Ahogyan egyre több szemcse, oldott szennyeződés kerül az olajba, tulajdonságai idővel megváltoznak, az olaj „elfárad”, ezért le kell cserélni.

Olajszűrő

Munkája során az olajat egy szűrő segíti. Mivel a motorban az olaj egyfolytában körbe-körbe jár, a beépített szűrő a folyadék által szállított szennyező anyagokat megfogja. Halandó ember nem gyakran lát olajszűrőt kiszerelve, de jó hasonlat lehet a régi fritőzökön alkalmazott szűrők látványa. Emlékszem, hogy fél év sütögetés után a fritőz tetején lévő szűrő sárga, olajsáros dzsuvában úszott, a cseréjéhez az ember legszívesebben kesztyűt húzott. Ahhoz, hogy a motorolaj akár 30 ezer km-en keresztül el tudja látni funkcióját, szükség van a szűrő cseréjére is.

Levegőszűrő

A motornak a benzin, vagy gázolaj mellé levegőre van szüksége az égési folyamathoz, méghozzá nem is kevésre. Nagyságrendileg 1 kg benzinhez 15 kg levegő kell. Egy rövid fejszámolás után nekem az jött ki, hogy egy átlagos fogyasztású (8 liter/100 km) autó minden kilométeren(!) majdnem 1 m3 levegőt szív be. Ebben a levegőben találunk porszemcséket, rovarokat, különböző apróbb szerves darabkákat, amelyek ha a motorba kerülnének, akkor annak beláthatatlan következményei lennének. Ezért mielőtt a motorba érne a levegő, átküldjük egy szűrőn, ami mindent megfog, ami méreténél fogva károsíthatná azt. Ahogy telik-múlik az idő, és szedjük a kilométereket, ez a szűrő lassacskán eltömődik. A motornak mind több energiájába kerül, hogy „átszívja” a szűrőn a levegőt, ezért ez a ez az alkatrész is cserére szorul, mese nincs.

Pollenszűrő

Az sem mindegy, hogy milyen levegő érkezik az utastérbe. Sokan közülünk érzékenyek a virágporra. Az allergia népbetegség, úgyhogy az autók többsége fel van szerelve olyan szűrővel, ami megakadályozza, hogy a levegőben szálló pollenek bekerüljenek a fűtési-hűtési rendszerbe. Ahogyan a motor szűrője is, a pollenszűrő is eltelítődik, egy idő után, már képtelen ellátni feladatát. Ráadásul a felületén a nedvesség jelenlétében remekül érzik magukat a gombák, amely miatt az utastér kellemetlen szagú lesz. A felgyülemlett szennyezőanyagok magukba szívják a nedvességet, amit indulás után azonnal szárítani kezd az átfújt levegő, így az utastér ablakai könnyen párásodnak.

Egyéb cserélnivalók

Nem elég azonban csak az olajat és szűrőket cserélni. Ugyan nem ilyen gyakran, de időnként le kell cserélni az ékszíjakat, a motor szíját, vagy láncát is, vagy éppen a gyújtógyertyákat. Ezen kívül a sebességváltókban is van olaj, ezek sem örök életűek. A szervizkönyvek mindent részletesen tartalmaznak. Olvassuk el ezeket az információkat, hogy ne a munkafelvevőnek kapkodjunk levegő után, amikor közli, hogy a vezérműszíj csere is esedékes, és ez 80.000 Ft-ba fog kerülni.

Napjaink járművei egyre összetettebbek, egyre többet tudnak, ám a többlettudással növekszik azoknak a dolgoknak a száma, amit egy szervizeléskor ellenőrizni, illetve cserélni kell.

Előző cikkNapirend a gyakorlatban, az első évben
Következő cikkJutalmazás és büntetés II. – jóságtáblák, naplók, szerződések