A legtöbb édesanya életében elengedhetetlen eszköz az autó, azzal járunk vásárolni, gyerekeket hozzuk visszük. Egy autó fenntartásához, üzemben tartásához elengedhetetlen némi rálátás, egy kis tudás a mindennapokban.Szabadság jár az anyának is

Sokszor minket nőket palira vesznek a férfiak, többször ismétlődő eset ha egy nő megjelenik az autószervizben , a férfiak könnyű pénzkereseti lehetőséget látnak benne. Elmondanak három , körülbelül a nők 70%-a számára  teljesen érthetetlen mondatot, aminek a végére egy horribilis összegről számlát is állítanak ki. De miért is fontos a kötelező szerviz, milyen időszakonként, és mit végeznek el olyankor az autón.

A járművek időszakos karbantartása nagyon fontos momentum nem csak az autó, hanem a tulajdonosok életében is. Ha erre nem tudunk odafigyelni, illetve nem tudjuk, mire kell figyelni, akkor később az elmaradt karbantartások miatt jelentősebb költségeink keletkezhetnek, illetve a nem vezetett, vagy hiányos szervizkönyv miatt kevesebb pénzre számíthatunk, amikor eladjuk a járművet.A szervizintervallum az az időben, vagy futásteljesítményben kifejezett periódus, amelynek leteltével a gyártó által előírt karbantartásokat el kell végeztetni. Ahogyan a járműipar fejlődött ezek az intervallumok is hosszabbak lettek. Régebben megszokott dolog volt, hogy 10.000 km megtétele után a kocsit szervizeltetni kellett, ma már inkább a 15-20 ezer km a jellemző, de nem ritka a 30.000 km-es intervallum sem.

Régebben a járművek nem voltak képesek figyelni ezt a periódust, de a számítógépek korában ez már nem jelent problémát. Előbb teljesen fix adatok alapján szóltak a kocsik, hogy ideje meglátogatni a műhelyt. Az előre beállított idő leteltével, vagy futásteljesítmény elérésével, a műszerfalon szöveges, vagy piktogramos üzenet formájában kaptunk figyelmeztetést arról, hogy hamarosan menni kell. Az időintervallum általában egy év volt, km-ben pedig a járműre meghatározott futás után jött a jelzés. Ha nem vittük a kocsit szervizbe, akkor azt jelezte a fedélzeti számítógép, hogy mennyi idővel, vagy km-el haladuk meg a kötelező átvizsgálás időpontját.

Modern idők

Ma már a szenzorok (érzékelők) világát éljük. Az autó odafigyel minden egyes porcikájára, képes mérni a motorolaj minőségét, a szűrők eltömődését és még egy rakás olyan dolgot, amiről mi nem is képzelnénk, hogy oda kell rá figyelni. Így alakult ki a változó szervizperiódus, amely a jármű állapotának függvényében küld minket a szervizbe. Nyilván ez a leggazdaságosabb módszer, mert indokolatlanul nem kell a pénztárcánkhoz nyúlni.

A legfontosabb tudnivaló, hogy az autónknak milyen szervizigénye van. Ezek az információk minden gépkocsi kezelési útmutatójában, vagy szervizkönyvében megtalálhatók. Legyünk tisztában ezzel, mert a családi költségvetést is úgy kell alakítani, hogy az időszakos karbantartásra szükséges összeg ne vágja haza a büdzsét.

Mi történik a szervizben?

Az időszakos szervizelések alkalmával minden esetben ki kell cserélni a motorolajat, az olajszűrőt a levegőszűrőt, a pollenszűrőt, és jármű típusától függően még néhány dolgot. Egy tisztességes szerviz természetesen megvizsgálja a kocsi fékrendszerét, futóművét, ellenőrzi a folyadékszinteket, olajszivárgásokat stb.

A továbbiakról a következő cikkben olvashattok.

Előző cikkA jutalmazás típusai
Következő cikkTudatos fegyelmezés alaplépései