ágyba pisilés megelőzése

Az éjszakai ágyba pisilés minden gyermek életében jelen van a szobatisztaság tanulási folyamatában. Hiába nem hord pelust nappal, éjszaka még igenis kell neki, akár pár hónapig is. Hiszen az éjszakai szobatisztaság nehezebb. Ilyenkor a gyermek alszik, észre sem veszi az álom közben, hogy esetleg pisilnie kell. Ezek a balesetek természetesek. Ha az óvodás kor végéig is előfordulnak ilyenek, sem kell még orvoshoz rohannunk…Hiszen a picik agya még rohamos fejlődés alatt áll.

Az ágyba pisilés megelőzéseA legtöbb esetben az éjszakai szobatisztaságra nevelés sikeres, néha azonban vannak „balesetek”. Ilyenkor nem kell megijedni, kicsit a dolgok mögé kell látni. Gondoljunk csak bele, nem olyan egyszerű dolog ezt megtanulni.

Egy felmérés szerint 7 éves korban minden 5. gyermek bepisil még az ágyba, mint ahogyan minden 20. serdülő korú is. Sőt a kutatók azt is megállapították, hogy ha mi szülők is küzdöttünk ezzel gyermekként, akkor valószínűleg a gyermekünk is fog, tehát öröklődő tényezők is szerepet játszanak.

A pszichológusok az ágyba vizelésnek két fajtáját különböztetik meg.

Elsődleges

Ez olyan esetben fordul elő, ha a gyermek még soha nem volt száraz éjszaka, még kisebb korban sem. A probléma itt az izomzat és az idegrendszer fejlődésében mutatkozó elmaradásában keresendő. A szülők talán nem nyújtottak elég segítséget a gyermeknek a korai szoktatási szakaszban.

Előfordulhat, hogy a problémát a húgyvezeték okozza, azonban sajnos sokszor a pontos okot nem is ismerik.

Másodlagos

Ha a gyermek már több hónapja vagy akár éve is megbízhatóan száraz éjszaka és hirtelen mégis elkezd bepisilni. Ennek tipikus oka a szorongás, mely miatt alvás közben elveszíti a visszatartási képességet. Lehet egy dolgozat, vagy épp egy vita a barátokkal – nem kell rögtön hatalmas dolgokra gondolnunk. Sokszor ezt számunkra „lényegtelen” dolgok is kiválthatják. Sőt akár egy reklám is okozhatja. (Biztos emlékeztek a domestos reklámra, ahol a bacik a perem alatt várták hogy szaporodhassanak. Sok kisgyermek ezek miatt nem mert kimenni wc-re).
Ilyenkor segítségre van szüksége, hogy a szorongását leküzdje.

Sokak szerint a mély alvás okozza, hogy a gyermek nem ébred rá a pisilési ingerre, azonban a kutatót szerint épp ellenkezőleg. A bepisilés többsége akkor fordul elő, mikor a gyermek a mély álomból már a felületes álomba tér át az éjszaka folyamán.

ágyba pisilés megelőzése

Mit szabad mit nem ajánlatos kipróbálni?

 • Ne ébresszük éjjel a gyermeket, hogy pisilni kell. Ilyenkor levesszük a válláról a felelősséget, hogy érezze, hogy szóljon, ha kell neki, hisz anyu úgyis jön majd és szól, hogy pisilni kell.
 • Lefekvés előtt igyon kevesebbet a gyermek. Azonban a gyermeki húgyhólyag így is meg fog telni az éjszaka folyamán.
 • Sokan alkalmaznak olyan eszközt, ami berreg, ha a gyermek éjjel pisilni kezd. Ez sem jó megoldás, hisz 6 éves kor alatt nem alkalmazható. A gyermek nem biztos, hogy felébred rá – míg mi biztosan. Ha fel is ébred riadtan fog ébredni. Egy idősebb gyermek már érti mi történt és szégyelli magát emiatt, erre a berregő csengő csak még tesz egy lapáttal. (persze úgy alakítsuk a dolgokat, hogy a gyermeknek ne legyen lelki ismeret furdalása).
 • Szoktassuk inkább hozzá a gyermeket, hogy lefekvés előtt menjen wc-re. Erről a gyerekek hajlamosak elfelejtkezni. Ha már lefeküdt nem szívesen kel fel újra, hogy wc-re menjen.

Az ágyba pisilés megelőzése

 • Érdemes sokszor a szoktatást a megkezdett módszerrel folytatni. Előbb utóbb megszokja a gyermek. Nekik is nagy dolog ez, mindig gondoljunk bele. Legyünk türelmesek és segítőkészek.
 • Ha mégis baleset történik, SOHA ne veszekedjünk, nem legyünk csalódottak. Szépen cseréljünk ágyneműt. Ne alázzuk meg a gyermeket azzal, hogy elmondjuk, megint bepisilt és most mosni kell és különben is ő már nagyfiú/nagylány. A „pisis” szó helyett is használjunk inkább „száraz” és „nedves” szavakat. Nem olyan drasztikusak. És a gyermek is könnyebben fog hozzáállni a problémához.
 • Alkalmazzunk jutalom táblákat. Ezt sokan csillagtáblának, jóság táblának, ügyességi táblának – mindegy mit találunk ki, csak pozitív legyen – nevezik. Egy jól látható helyre – adott esetben a gyermek ágya mellé – helyezzünk egy nagy táblát. Ezt készíthetjük egy kartonpapírból, de tehetünk fel parafa táblát is. Magyarázzuk el a gyermeknek mire is való. Ha nem pisil be éjszaka, akkor felkerül rá egy csillag vagy bármely számára kedves matrica, figura. Szorgalmasan jegyezzük, ha a gyermek csillagot kap. Ne várjunk estig vele. Reggel rögtön kerüljenek fel az új matricák. Ha nem pisilt be éjjel csapjunk neki hűhót, hogy milyen ügyes volt és már teheti is fel a matricákat.
 • Ha azonban baleset történt, ne lombozzuk le. Mondjunk neki biztató szavakat pl. „ Tudom csalódott vagy, de biztos vagyok benne, hogy holnap reggel száraz lesz az ágyad”
 • Ez azért is működik, mert a gyermek a gondolatait az éjszakai sikerre fogja összepontosítani. Ez számára pozitív megerősítés lesz. Az ügyesség – vagy csillag – táblát próbáljuk ki egy pár hetes intervallumban. Tartsunk szünetet, ha nem érünk el vele sikert elsőre.
Előző cikk5 ok, ami miatt válságban van a modern gyereknevelés
Következő cikkA babaszoba nem attól lesz jó, ha túldíszített

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Sziasztok!
  Nekem a 6 éves kislányom pisil be időközönként.Vannak időszakok.Lefekvés előtt mindig pisil és mégis.Voltunk orvosnál is,de semmit nem találnak.Nem tudom mit tehetnék.Sőt van olyan is amikor nappal is becsurog neki.Valaki járt már így?

 2. Szia! Az oroklodes mennyire esélyes hogy a gyerekemnek is lesz ilyen gondja? Nekem másodlagos volt a gondom 10-11 éves koromban. Az befolyásoló tényező hogy egy veséje van a lánykamnak? 3 éves múlt lányom nappal már nem kell neki a pelus, du alvashoz még igen illetve ha megyünk valahova még akkor is kell neki pelus. Szóval van rá esély? Timi

 3. ez pont jókor jött Gabi, a héten 2szer bepisilt az egyébként fullszobatiszta lányom 🙂 Mondjuk nagy eséllyel a kimerültség – nyaralás után vagyunk, most kicist felborult az élet 🙂 – az oka, úgyhogy nem aggódom, de azért jó volt ezt olvasni 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .